Србија и Балкан

"Човек који бунца" није говорио пред УН: Република Српска тражила осуду тиранских одлука

Непризнати високи представник тврди да је морао да се врати у БиХ, а из РС објаснили зашто Шмит није требало ни да долази у Сарајево
"Човек који бунца" није говорио пред УН: Република Српска тражила осуду тиранских одлукаwww.globallookpress.com © Thomas Imo/PHOTOTHEK

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит, који у Републици Српској није признат, извештај у Савету безбедности УН није представио лично, зато што је, како тврди, морао да се врати у БиХ. У међувремену, извештај који је Република Српска представила, указао је пред овом институцијом зашто немачки политичар не заслужује да говори пред Саветом безбедности, а што се њих тиче, не мора ни да се враћа у БиХ.

"Мени је било важно да се мој извештај прочита и захвалан сам на коментарима који су били позитивни", рекао је Шмит гостујући у Јутарњем програму сарајевске БХРТ.

На питање да ли је уопште добродошао у Њујорку, он каже да тамо често путује.

"Био само тамо у току године и тамо сам увек добродошао. Планирам наредне године поново да идем тамо", рекао је Шмит не прецизирајући да ли и у Њујорк, као и у БиХ одлази као приватно лице, будући да му Савет безбедности није потврдио мандат.

Због тога је Република Српска високог представника у Извештају описала као "пензионисаног немачког политичара", који "бесмислено тврди да има право да декретима влада БиХ".

У тексту који преноси РТРС, истиче се и да је, можда, једино мишљење око којег су Бошњаци, Срби и Хрвати у БиХ сагласни - то да је Шмит нанео штету и довео до дестабилизације БиХ.

Илустрован информацијама да су против Шмитове владавине Бошњаци одржали велике уличне демонстрације и да га је члан Председништва БиХ Жељко Комшић у септембру назвао "дезоријентисаним кловном" – извештај додаје да Шмит није решење политичке нестабилности у БиХ већ њен узрок.

"Шмит није дипломата, а његов недостатак дипломатских вештина је, несрећом, жалосно очигледан. Он је темпераментно, културно и професионално неквалификован за улогу коју му је доделила шачица земаља које су га незаконито одабрале", пише у Извештају.

Савет безбедности од Републике Српске је сазнао да су о Шмиту негативно писали и говорили и његови сународници из Немачке, а посебно су занимљиви делови извештаја у којима се говори о томе како високог представника доживљавају у региону.

"Лидери у региону препознали су Шмитову погубну улогу. На пример, хрватски председник Зоран Милановић назвао је БиХ под Шмитом 'трапавом, траљавом, неспособно вођеном колонијом'. Милановић је рекао и да је Шмит да би заштитио 'своју стражњицу и своју репутацију', променио кривични закон према којем је 'оно што је Додик направио - кривично дело'. То се зове колонијална управа и то уништава земљу", цитира се Милановић у извештају.

У тексту се додаје да је Тужилаштво БиХ, игноришући чињеницу да Шмитове нове кривичне забране нису донете у складу са Уставом, недавно подигло оптужнице против двојице званичника Републике Српске због непоступања према Шмитовом налогу. Те оптужнице осењене су као "шокантан напад на демократију".

У документу се наглашава да Шмит себе у потпуности ставља изнад правног и уставног оквира БиХ и исмева владавину права, као и да његово лицемерје није безазлено.

"За човека који не престаје да бунца о владавини права, нико није нанео више штете владавини права у БиХ од њега и шачице његових присталица у међународној заједници", наглашава се, између осталог.

Република Српска се, како истиче, нада да ће све земље које цене слободу, демократију и суверенитет осудити Шмитове незаконите и тиранске одлуке и јасно ставити до знања да БиХ морају да управљају њени грађани у складу са њеним демократским уставним поретком, а не "безобзирни немачки аутократа".

"Ништа мање не захтева ни пут европских интеграција на који је БиХ кренула. Република Српска је уверена да БиХ, без обзира на тренутне политичке тензије, може успети и постићи чланство у ЕУ ако се Дејтонски споразум, укључујући Устав БиХ, буде верно спроводио, укључујући поштовање уставне структуре БиХ и враћање демократске самоуправе", наводи се у извештају.

image