Србија и Балкан

Српска листа најавила бојкот избора на северу КиМ

Избори у четири општине на северу покрајине заказани су за 18. децембар
Српска листа најавила бојкот избора на северу КиМwww.globallookpress.com © Panoramic

Српска листа ће бојкотовати локалне изборе на северу Косова и Метохије, саопштено је на Фејсбук страници ове странке.

"Имајући у виду одлуку Приштине о одржавању ванредних локалних избора на северу Косова и Метохије, желимо да обавестимо јавност да Српска листа неће узети учешће на овим изборима, као ни грађани који подржавају нашу странку, а којих је више од 95 посто на овим просторима", наводи се у саопштењу.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је да "избори за српске општине, без Срба и српског народа, немају никаквог смисла и као такви осуђени су на пропаст".

Он је навео да је реч о "новом покушају Приштине да окупира север Косова и Метохије, а све скривајући се иза некаквих изборних процеса у тренутку када својим једностраним и противправним акцијама Аљбин Kурти, Вјоса Османи и њихови посилни додатно подижу тензије на терену".

"Ово је још један доказ да Приштина никада није ни желела институционалну сарадњу са Србима на KиМ, већ напротив, само су настојали да спроведу и заокруже своју великоалбанску идеју и протерају Србе са њихових вековних огњишта", истакао је Петковић.

Он је додао да Приштина неће успети да заплаши Србе који су напустили институције и поручио да је једини пут за повратак формирање Заједнице српских општина, као и укидање противправних и једностраних одлука о таблицама. 

"Међутим, у Приштини једино знају за насилне потезе, претње и звецкање оружјем и због тога сада Kурти улази у нову фазу обрачуна са Србима, једностраном одлуком о спровођењу изборних радњи на северу KиМ, иако је свима јасно да је такав поступак јалов и узалудан, јер Срби на KиМ не могу више да трпе терор Приштине и кршење основних људских права", закључио је директор Канцеларије за КиМ.

Председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи јуче је расписала ванредне изборе за градоначелнике у четири општине на северу Косова и Метохије - Северној Митровици, Зубином Потоку, Лепосавићу и Звечану.

Избори ће бити одржани 18. децембра.

image