Србија и Балкан

Вучић: Хоће ли да се извине што су лагали? Нема ни санкција ни мера, наставиће са лажима

Председник Србије је најавио састанак са председником Француске Емануелом Макроном и подсетио грађане на бруталну кампању од пре 20 дана да ће бити Србији уведене санкције
Вучић: Хоће ли да се извине што су лагали? Нема ни санкција ни мера, наставиће са лажима© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Мислим да је овај напредак веома важан, али још много тога треба да урадимо, посебно у вези са Косовом и Метохијом, рекао је председник Србије Александар Вучић говорећи о Извештају Европске комисије о Србији.

Председник је на почетку гостовања на ТВ Прва коментарисао похвале на рачун Србије поводом извештаја Европске комисије.

"Важно је да се у 31 од 34 тачке примећује напредак, то је добро због наше демократије, посебно у медијској сфери, битно је и због неистина које су изнете у претходном периоду. Не треба ту очекивати никакве револуционарне промене, важно је да идемо на европском путу али да сачувамо националне интересе," додао је Вучић.

Говорећи о инфлацији у Србији, Вучић је рекао да је радостан због вести о смањивању стопе инфлације на 8,5 посто већ за октобар. 

"То су велике ствари. Покушаћемо да је спустимо на 7 одсто до краја године", додао је Вучић.

"На пијаци су данас ствари знатно јефтиније, изузев крушака, ако се овакви трендови наставе са снижавањем цене нафте очекујем још ниже цене. Ако нам Бугари не буду правили проблеме очекујем да неће бити зиме за грађане Србије", казао је председник Србије.

Повећање плата и пензија

Најавио је додатни план и за следећу годину и двоцифрено повећања плата у јавном сектору, као и да ће разговарати и са представницима ММФ-а.

"Морамо да радимо и да мислимо на будућност и пензионере, од јануара добијају 14,8 посто повећања и крајем месеца 20.000 динара поклона, а за запослене минималац од јануара биће преко 47.000 динара", додао је.

"Сматрам то веома важним јер смо ми увек били ти који смо криви јер су плате неупоредиво брже расле, зато сам ја рекао да ће пензије морати да прате плате, јер не могу плате да расту двоструко или троструко брже од пензије", рекао је Вучић за ТВ Прва.

Додао је да морамо да се фокусирамо на даљи доток страних директних инвестиција и да се чекају резултати за прву декаду новембра.

"Октобар смо завршили са 3,792 милијарде евра, што је чак за седам одсто више него што је било рекордне претходне године - 4,4 милијарде, али се та структура инвестиција мења, сада све више тих инвестиција долази из Азије. Важно је да подсетим да сам се са председником Сијем видео два пута у претходних годину дана, да сам овде угостио покојног премијера Шинзо Абеа и да смо више састанка имали са јапанским функционерима који, пре тога, 40 година нису били у Србији и то су за нас важни резултати", рекао је Вучић.

Коментаришући изјаву Урсуле фон дер Лајен и Оливера Вархељија и наратив како се Србија смешта у део групе земаља Западног Балкана која ће добити подстицајна средства од шест милијарди евра, Вучић је навео да то нису упоредиве категорије из различитих разлога, али да нема ништа против тога.

Истиче да мисли да је будућност више у комшилуку, него у неким земљама ЕУ.

"Мислим да ће Западни Балкан бити мотор развој и да ће много брже сустизати стандард Западне Европе него што је Западна Европа бежала", казао је он.

Додаје да све више инвестиција долази из Азије, Кине, Кореје, Јапана.

Каже да сутра иде у Пирот, па из Ниша лети за Париз. Најавио је састанак са председником Француске Емануелом Макроном и подсетио грађане на бруталну кампању од пре 20 дана да ће бити Србији уведене санкције.

"Хоће ли да се извине што су лагали? Нема ни санкција ни мера. Неће се извинити. Наставиће са лажима", поручио је.

image