Србија и Балкан

Мистерија масовног тровања у Хрватској, огласио се министар: Власник исти, пића и државе различите

Министар здравља Вили Берош наглашава да је незгодно што број случајева расте, као и да се до сада на прегледе јавило укупно 14 особа
Мистерија масовног тровања у Хрватској, огласио се министар: Власник исти, пића и државе различите© Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Поводом случајева тровања Кока-колиним напицима широм Хрватске огласио се и хрватски министар здравља Вили Берош, рекавши да не зна шта је узрок случајева у којима се као последица конзумације газираних, безалкохолних пића (вода са укусом боровнице и нара) јављају оштећења усне дупље, желуца и једњака.

"Незгодно је да број случајева расте. Имали смо 14 прегледаних особа у целој Хрватској. У КБЦ Ријека тај један, први који има најтеже повреде, КБЦ Загреб њих седам, у Вараждину један, на Меркуру двоје, у Карловцу један и на КБЦ Сплит три", рекао је он за ТВ ХРТ.

Додао је и да четири особе имају доказане лезије пробавне слузнице, остали немају и већина тих болесника је отпуштена на кућно лечење.

"Чудно је и да су пића различита. Пуне се у различитим државама. Доста је тога необично. Постоје одређене индиције што би могло бити узрок, али оставимо то Државном инспекторату", поручио је Берош.

На питање да ли може да буде реч о саботажи, о неком појединачном починиоцу и чудном сплету околности, министар је рекао:

"Не бих рекао, с обзиром на врсту оштећења и распрострањености и чињеници да је у питању исти власник, могуће да је до свега дошло услед неког процеса чишћења боца који последично може изазвати ово, али не бих о овоме сада могао да разговарам нити је то на мени. Морамо да припремимо здравствени систем", поручио је Берош.

Упитан да ли се каснило са информацијама и евентуалним упозорењем грађанима, навео је да нису имали ни на шта лоше да укажу.

"Нисмо знали шта је конзумирано и да ли је то узрок тровања. Два сата након сазнања о другом догађају био сам у КБЦ Ребро и давао изјаву. Након једног појединачног случаја није било разлога да обавестимо јавност. Била је обавештена полиција, ДОРХ, тада се детектовало", навео је министар здравља Хрватске.

Поводом случаја из маја, када је брачни пар посетио ријечки ресторан после чега су се мушкарцу јавиле компликације налик овим, ништа се није урадило, подсећа хрватски "Дневник". 

"Не могу да коментаришем поступање других државних тела. Ја вам могу рећи да је КБЦ Ријека обавестило полицију одмах први дан. Ја могу говорити само о поступању унутар здравственог система. Ми смо одмах реаговали. Након моје спознаје о другом догађају, ја сам у року од два сата био испред јавности", нагласио је министар здравља.

image