Свет

Страх и нервоза расту: Вашингтон први пут дозволио хаковање америчког сателита у свемиру

Хакерске групе су у мисији - коју је одобрила војска - да се инфилтрирају у амерички сателит који кружи орбитом
Страх и нервоза расту: Вашингтон први пут дозволио хаковање америчког сателита у свемируGetty © NASA / Handout

Америчка администрација први пут је дозволила групи хакера да врше сајбер нападе на сателит САД у орбити у нади да ће им то помоћи да изграде сигурније свемирске системе и идентификују безбедносне пропусте које би Кина или други противници могли да искористе, пише "Политико".

Пет тимова хакера надмеће се на конференцији о сајбер безбедности ДЕФ КОН у Лас Вегасу ко ће први даљински преузети контролу над сателитом Свемирских снага САД "Мунлајтер", који се тренутно окреће у ниској орбити Земље.

Поред покушаја да провале и изграде везу за пренос података са сателитом, хакери такође покушавају да задрже непријатељске тимове подаље од сопственог рањивог система користећи шифровање и "фајервол". Сателит кружи око Земље брзином од око пет миља у секунди, рекли су новинарима званичници ваздухопловних и свемирских снага.

Иако такмичење - са наградом од 50.000 долара за прво место -делује као забаван, научно-фантастични трилер, оно одражава растућу забринутост САД да њихови непријатељи имају или развијају сајбер способности да се инфилтрирају и блокирају одбрану САД.

Кина развија способности за "одбијање, експлоатацију или отмицу" непријатељских сателита, наводи се у поверљивом обавештајном извештају који је процурио овог пролећа. Америчка војска такође користи податке са сателита да би преместила трупе на положаје, комуницирала и прикупљала обавештајне податке.

"Политико" подсећа да је, наводно, Кина већ покушавала да искористи податке са сателита. Наиме, 2018. године, хакери из Кине су циљали оператера сателитских комуникација неидентификоване компаније у, како се чинило, мисији да шпијунирају и истраже како да стекну контролу над сателитима, тврде из компаније за истраживање сајбер безбедности "Симантек". Нејасно је да ли је покушај био успешан.

Русија такође усавршава своје способности за хаковање сателита у Украјини. Непосредно након што је Кремљ покренуо војну операцију, инфилтрирао се у сателитску мрежу америчке телекомуникационе компаније "Вајасат". Хакерима је требало око 45 минута да покрену софтвер који је избацио до 45.000 модема ван мреже, тврде амерички стручњаци и додају да још увек не могу да потврде тачно како су хакери добили приступ ВиПиЕну, али да очекују да ће се вратити.

image