Србија и Балкан

Брнабић са Христодулидисом: Хвала Кипру на подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије

Премијерка је оценила да две земље повезује чврсто пријатељство, историјски потврђена блискост и солидарност два народа
Брнабић са Христодулидисом: Хвала Кипру на подршци суверенитету и територијалном интегритету Србијеwww.globallookpress.com © FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Србија и Кипар имају исти став када је у питању поштовање међународног права, оценила је премијерка Србије Ана Брнабић на састанку са председником Кипра Никосом Христодулидисом и захвалила на континуираној подршци Кипра суверенитету и територијалном интегритету Србије.

Брнабић је оценила да две земље повезује чврсто пријатељство, историјски потврђена блискост и солидарност два народа, утемељена на пуном разумевању и дугогодишњој узајамној подршци, саопштено је из Владе Србије.

Истакла је да о посвећености унапређењу сарадње сведочи и одржавање треће заједничке седнице две владе и изразила уверење да ће меморандуми потписани између министарстава Србије и Кипра допринети чвршћој сарадњи, пре свега у областима образовања, науке, технолошког развоја и иновација.

Оценила је да највећу могућност за унапређење привредне сарадње представља повећање кипарских директних инвестиција у привреду Србије и позвала кипарске компаније да у већем броју инвестирају на српском тржишту.

Премијерка је изразила очекивање да ће, осим повећања трговинске размене, бити размотрена и сарадња у областима енергетике, пољопривреде и туризма, у којима две земље поседују значајне потенцијале.

Председник Христодулидис је поручио да је Кипар посвећен убрзању процеса приступања Европској унији земаља Западног Балкана и пренео чврсту подршку Србији на њеном европском путу, имајући у виду да једино таква политика осигурава стабилност у региону и Европи.

image