Србија и Балкан

Председник Кипра у Србији; Вучић: Јачање сарадње и пријатељских односа

Србија и Кипар потписали важне меморандуме о сарадњи
Председник Кипра у Србији; Вучић: Јачање сарадње и пријатељских односа© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Владе Србије и Републике Кипра потписале су данас у Београду, у присуству председника Александра Вучића и Никола Христодулидиса, три меморандума о сарадњи, у области науке, образовања и дипломатских академија.

Вучић је, након церемоније потписивања, саопштио да је поносан и да ће потписивање меморандума додатно ојачати сарадњу и пријатељске односе на добробит оба народа.

Меморандум о разумевању о сарадњи између Дипломатске академије Министарства спољних послова Србије и Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Кипра потписали су први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић и министар спољних послова Кипра Констандинос Комбос.

Меморандум о разумевању о сарадњи између Министарства науке, технолошког развоја и иновација Србије и Подминистарства за истраживање, иновације и дигиталну политику Кипра у области науке, иновације и наредних технологија потписали су министарка науке, технолошког развоја и иновација Србије Јелена Беговић и министар спољиних послова Кипра Комбос.

Меморандум о разумевању о сарадњи Министарства просвете Србије и Министарства образовања, спорта и омладине Републике Кипар у области образовања потписали су министарка просвете Славица Ђукић Дејановић и министар просвете, спорта и омладине Атина Михаилиду.

Претходно је у Палати Србија одржан Савет за сарадњу две државе.

Савету за сарадњу из Владе Србије присуствовали су и министар спољних послова Ивица Дачић, министар одбране Милош Вучевић, министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министарка науке Јелена Беговић и министар спорта Зоран Гајић.

Председник Вучић рекао је јуче да је Кипар једна од земаља која снажно подржава европски пут Србије и најавио да ће данас бити потписана три споразума о сарадњи из области науке, образовања као и из области сарадње дипломатских академија.

Вучић је додао да је са кипарским колегом разговарао на који начин две земље могу додатно да подигну ниво услуга и размену роба, као и ниво туристичких посета, пре свега грађана Србије Кипру, али и обрнуто.

Он је позвао кипарске инвеститоре да размисле о Србији као о дестинацији за њихова улагања.

Вучић је истакао да и у области енергетике постоје елементи могуће сарадње у будућности кроз пројекат ИстМед.

Председник Кипра је јуче започео дводневну званичну посету Србији.

Вучић и Христодулидис су састали су се у среду у Палати Србија у "четири ока", а одржан је и пленарни састанак чланова делегација Србије и Републике Кипар.

Вучић је после састанка нагласио да је у разговору недвосмислено потврђена жеља да се додатно унапреде билатерални односи и сарадња две земље и захвалио Кипру на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Председник Кипра Никос Христодулидис поручио је да је став Кипра по питању поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије јасан и да не може бити промењен, као и да је Кипар најјача подршка Србији на путу прикључења ЕУ.

image