Србија и Балкан

Србија на лековима: Респираторни вируси пуне медицинске установе

Вируса има више од сто – од оних који нападају дисајне путеве дисајних до стомачних, а међу малишанима расте и број оболелих од великог кашља
Србија на лековима: Респираторни вируси пуне медицинске установе© CHROMORANGE / Bilderbox

Након новембарског мини-распуста и наглог захлађења пуни су и домови здравља и амбуланте по Србији. Међу оболелима је највише деце премда ни одрасли нису заштићени, а од болести најзаступљенији су грип, вирус корона, обољења слична грипу (ОСГ), велики кашаљ и више од сто различитих вируса који круже махом међу најмлађима.

"Сезона је респираторних инфекција, стомачних вируса, међу децом расте и број оболелих од великог кашља. Иако је короне много мање, и она је присутна. Имамо респираторне вирусе свих врста, упале плућа, пнеумококе", рекла је дечји пулмолог др Оливера Остојић из КБЦ "Драгиша Мишовић" за "Блиц".

Додала је да је и много већи број амбулантних пацијената и пријема, посебно мале деце – до годину, две, три, која имају тзв. бронхиолите изазване или респираторним синицијалним вирусом или неким другим, вируса има више од сто, најчешће се и не открије о ком је реч.

Директорка Института "Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић рекла је за РТС да је већ детектован грип, а да је за последња два месеца регистровано око 47.000 са ОСГ.

"То значи да се у наредним недељама може очекивати већа учесталост појављивања вируса грипа, али ОСГ већ пуне амбуланте домова здравља. Све више особа пати и од последица респираторног вируса, који се у овом тренутку појављује спорадично, али у наредним недељама можемо очекивати повећање броја оболелих", указала је директорка "Батута".

Такође, потврдила је да је у Србији регистровано више од 270 случајева великог кашља, те да га има и код деце и код одраслих. Упозорила је да се преноси капљичним путем и да се зато нарочито лако шири у колективима.

Поново расте и број оболелих од вируса корона – 3.666 особа има ковид, али оболелих је много више него што је регистровано јер лекари ређе шаљу на тестирање него пре годину или две.

image