Свет

Нова епидемија на помолу: Пораст респираторних инфекција у Кини

Из донедавно најмногољудније земље на свету истичу да је пораст оболелих последица трогодишњих ригорозних ковид мера због којих је пао имунитет заједнице
Нова епидемија на помолу: Пораст респираторних инфекција у Кини© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Фотографије препуних чекаоница у кинеским медицинским установама, те извештаји о наглом порасту респираторних болести и упале плућа најпре у Пекингу и покрајини Љаонинг, односно јужним и северним провинцијама, и посебно међу децом, изазвали су забринутост да би узрок могао бити нови вирус – из земље одакле је кренуо ковид-19.

Локални кинески медији извештавају о константном расту инфекција микоплазмом међу децом вртићког и основношколског узраста. Док старија деца и одрасли најчешће имају само благе симптоме прехладе, код млађе деце инфекција често прераста у упалу плућа.

Симптоми болести обично укључују бол у грлу, умор, грозницу и дуготрајан кашаљ који може да траје месецима, а инфекција се најчешће лечи антибиотицима. Разлог за бригу даје податак да више од 80 одсто малишана не реагује на азитромицин, антибиотик који се тамо најчешће користи за лечење респираторних обољења, што је пак највећа стопа отпорности на лек на свету, објавио је "Беиђинг њуз".

"С обзиром на тренутно брзо ширење случајева упале плућа, очекује се да ће циркулација других респираторних заразних болести у наредним месецима такође бити озбиљна", пише "Чајна дејли" констатујући да је талас почео већ од маја, да је број оболелих у великом порасту од октобра а да је новембарских дана достигао врхунац.

Број оболелих привукао је и пажњу Светске здравствене организације (СЗО), која је затражила од Кине детаљније информације о болестима које харају међу децом.

Ипак, кинеске здравствене власти умирују јавност – извор избијања респираторних болести међу децом су познати патогени.

Кинески центар за контролу и превенцију болести и Пекиншка дечја болница саопштили су да је дошло до повећања амбулантних посета и хоспитализација због ширења микоплазма пнеумоније, респираторног синицијалног вируса (РСВ), аденовируса и грипа. 

"До пораста је дошло раније него што је то уобичајено, али то није чудно ако се има у виду укидање свих ограничења везаних за ковид", наведено је у саопштењу које је издала СЗО након телеконференције између здравствених званичника.

Стручњак за респираторни систем Ванг Гуангфа из Универзитетске болнице у Пекингу поручио је да су након три године борбе против ковида кинески надзор и праћење распрострањености епидемија и општих болести постали тачнији и благовремени.

"Не би требало да доводимо у сумњу способност Кине да прати трендове епидемије или респираторне болести. Раширеност респираторних болести ове зиме изгледа уочљивија него претходних година, а један од кључних разлога је пораст 'рупа у имунитету', што је последица малобројности антитела против горепоменутих патогена у јавној сфери због заштитних мера које су биле на снази последње три године", објаснио је Ванг за "Глобал тајмс". 

Кинеске здравствене власти упозориле су и да ће велики број оболелих од респираторних инфекција трајати до пролећа, са акцентом на инфекције микоплазмом и грип, али да је могућ и пораст случаја инфекције вирусом корона, пренела је државна телевизија ЦЦТВ.

image