Србија и Балкан

Изборна хроника: Тужилаштво истражује наводе о фалсификованим потписима на изборним листама

Двадесет седми дан кампање за парламентарне и локалне изборе у Србији, а до сада је за парламентарне изборе проглашено 15 листа
Изборна хроника: Тужилаштво истражује наводе о фалсификованим потписима на изборним листама© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Данас је двадесет седми дан кампање за парламентарне и локалне изборе у Србији, а до сада је за парламентарне изборе проглашено 15 листа. 

Изборне листе могле су да се поднесу до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани покрајински и локални избори у 65 градова и општина, као и покрајински избори. 

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Тужилаштво истражује наводе о фалсификованим потписима на изборним листама

Прво основно тужилаштво у Београду формирало је, по службеној дужности, предмет о евентуалним злоупотребама личних података приликом састављања изборних листи, потврђено је "Блицу" у овом тужилаштву.

Како се наводи, Првом основом тужилаштву у Београду је Градска изборна комисија поднела кривичну пријаву против М. Г. запослене у београдској општини Савски венац због сумње да је извршила кривично дело фалсификовање службене исправе, као и против више Н. Н. лица због неовлашћеног прикупљања личних података.

Кривична пријава поднета је и против Н. Н. лица представника коалиције "Доста! Европски пут", такође због сумње да је извршила кривично дело фалсификовање службене исправе.

На основу те пријаве је формиран предмет, ради провере да ли се у радњама неког лица евентуално стичу сва битна обележја било ког кривичног дела за које се гони по службеној дужности.

ГИК прихватила именовање заменика члана ГИК испред листе 'Ћале, ово је за тебе'

Градска изборна комисија је на вечерашњој седници усвојила Решење о именовању заменика члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред проглашене изборне листе број 12. Група Грађана „ЋАЛЕ, ОВО ЈЕ ЗА ТЕБЕ“, за изборе за одборнике Скупштине Града Београда, расписане за 17. децембар.

ГИК је саопштила да је у наставку 17. седнице одбила, као неоснована, три приговора бирача.

РИК донела одлуку о почетку и завршетку гласања на бирачким местима у иностранству

Републичка изборна комисија донела је одлуку о одређивању времена почетка и завршетка гласања на бирачким местима у иностранству, па ће гласање у Канади, Португалији, САД и у Уједињеном Краљевству бити обављено 16. децембра од 7.00 до 20.00 часова, док ће се на осталим бирачким местима одржати дан касније, као и у Србији.

Због разлике у временским зонама одлучено је да се у четири државе гласање обави дан раније него у Србији, док ће на свим осталим бирачким местима, којих је укупно 81, гласање бити обављено 17. децембра од 7 до 20 часова.

Резултати гласања на бирачким местима у иностранству не смеју се јавно саопштавати пре завршетка гласања у Србији.

На седници у недељу РИК је одлучила да прихвати листу бирачких места у иностранству коју јој је предложило Министарство спољних послова Србије, тако да ће се на изборима за народне посланике у Скупштини Србије гласати на рекордном 81 бирачком месту у иностранству.

Александар Шешељ: Домаћа привреда мора да буде приоритет

Кандидат за народног посланика на листи Српске радикалне странке Александар Шешељ поручио је у Богатићу да радикали желе да се улаже у домаће привреднике.

"Ми хоћемо Србију која улаже у наше људе, у домаће привреднике, у домаће пољопривреднике, у наше грађане којима је Србија на срцу, како би они били сигурнији, како би они могли да прошире своје пословање, како би могли да запосле још више људи и како би могли много више да зараде", рекао је Шешељ, саопштено је из СРС.

Он је оценио да то није нешто што може да се догоди преко ноћи, али је истакао да се мора направити први корак у том смеру.

"Морамо да направимо први корак и да обезбедимо одговорну, озбиљну економску политику која има у фокусу грађанина Србије, грађанина Србије на првом месту", рекао је Шешељ.

Јеремић: Чланство Србије у ЕУ више није реално оствариво

Председник Народне странке Вук Јеремић оценио је да, због захтева кључних земаља чланица ЕУ да Србија призна независност Косова и Метохије, чланство у тој организацији за Београд више није реално остварив циљ.

"Због тога се залажемо за редефинисање наших односа са ЕУ, и то тако што би Србија остала у економским односима са Европом као и до сада, без одступања од свог критичног националног интереса", рекао је Јеремић за "Политику".

Он је навео да је статус Косова и Метохије решен Уставом Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, али да је та позиција тренутно угрожена европским планом за независност те покрајине, који је усмено прихватила актуелна власт.

Упитан о ставу о чланству у НАТО-у Јеремић је оценио да Србија не треба да постане чланица те организације, нити на било који други начин дође у опасност да буде увучена у ратове великих сила у 21. веку.

"Народна странка је сигуран избор на предстојећим изборима за војну и политичку неутралност Србије", навео је Јеремић.

ГИК прогласио изборну листу Чедомир Јовановић - Мора другачије

Градска изборна комисија (ГИК) прогласила је изборну листу "Чедомир Јовановић - Мора другачије", коју је за изборе за одборнике Скупштине града Београда, расписане за 17. децембар, поднела Група грађана Чедомир Јовановић - Мора другачије.

На седници је усвојено и Решење о именовању члана и заменика члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред изборне листе број 14. Чедомир Јовановић - Мора  другачије, саопштено је из Секретаријата за информисање Града Београда.

Градска изборна комисија одбила је, као неоснована, два приговора бирача. 

image