Србија и Балкан

Део родитеља убијене деце у Рибникару протестује испред школе

Део родитеља покренуо је иницијативу да школа постане Меморијални центар, док је други део става да се само учионица и њен прилаз меморијализују
Део родитеља убијене деце у Рибникару протестује испред школе© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Део родитеља чије су деца убијена у масакру 3. маја у Основној школи Владислав Рибникар и родитељи који их подржавају окупули су се јутрос испред школе незадовољни тиме што није донета никаква одлука о меморијализацији.

Део родитеља покренуо је иницијативу да школа постане Меморијални центар, док је други део става да се само учионица и њен прилаз меморијализују.

Како је за Танјуг изјавио један од родитеља чије дете иде у трећи разред Основне школе Владислав Рибникар Жарко Цвејић, родитељи протестују и због одлуке Савета родитеља да Бранко Анђелковић, отац убијене Маре, не буде изабран у Школски одбор.

Родитељи су после окупљања испред школе кренули ка Влади Србије.

Мајка убијене девојчице из ОШ Владислав Рибникар Нинела Радичевић изјавила је ya Н1 да држава мора да се укључи у дешавања око оснивања меморијалног центра у знак сећања на убијених деветоро ђака и радника обезбеђења.

Радичевић је за Н1 на протесту испред "Рибникара" рекла да родитељи не инсистирају на решењу за меморијални центар, већ да оно треба да одреди мултидисциплинарни тим стручњака, али да у све то мора да се укључи држава, која тренутно то не чини.

"Ми не инсистирамо да то треба да изгледа овако или онако, али држава мора да крене да се бави овим проблемом. А тренутно се не бави. Цела прича око 3. маја се претвара се у ријалити шоу око родитеља. Ко нас је поделио? Ми се нешто препиремо с неким Саветом родитеља…То је мени увредљиво да се цео догађај сведе на тај ниво. Држава мора да се укључи и јасно да се изјасни. Нека каже и ако мисли да не треба меморијални центар. Акција је неопходна", истакла је Радичевић на протесту.

Она је оценила да Рибникар више није школа и да не разуме оне који траже да се место злочина претвори поново у школу.

Деца су, како додаје, ушла у ту зграду као ђаци, а изашла из ње на потпуно други начин.

"Деца ту треба да буду безбрижна и то за њих треба да буде сигурно место. Ово место више није школа. Место на ком је убијено 10 душа не може више да буде школа", рекла је Радичевић.

image