Србија и Балкан

Изборна хроника: Извињавали би се за српска дела, а не би поменули шта су Хрвати чинили Србима

Избори су у Србији, а не у Хрватској, подсетио је председник Србије одговарајући на констатације које долазе из Загреба, да би у случају победе опозиције на изборима, хрватске власти тада боље разговарале са српским
Изборна хроника: Извињавали би се за српска дела, а не би поменули шта су Хрвати чинили Србима© TANJUG/ SNS

Републичка изборна комисија (РИК) утврдила је данас збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима 17. децембра на којој је 18 листа.

На њима је укупно 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места.
Збирна листа ће бити истакнута на сваком бирачком месту у Србији, а на гласачким листићима који ће се наћи пред бирачима изборне листе биће распоређене по редоследу њиховог проглашења.

За учешће на парламентарним изборима РИК је прогласила листе: "Александар Вучић - Србија не сме да стане", "Ивица Дачић-премијер Србије", "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка", "Милица Ђурђевић Стаменковски - Бошко Обрадовић - Национално окупљање - Државотворна снага - Српска странка Заветници - Српски покрет Двери", "Др Милош Јовановић - Нада за Србију - Српска коалиција НАДА - Национално демократска алтернатива - Нова ДШ, ПОКС - Војислав Михаиловић" и "Савез војвођанских Мађара - за нашег председника, за нашу заједницу, за будућност".

РИК је прогласила и изборне листе коалиције "Србија против насиља - Мирослав Мики Алексић - Мариника Тепић ШП, Народни покрет Србије, Зелено леви фронт, Не давимо Београд, Еколошки устанак -Ћута, ДС, ПСГ, Србија центар, Заједно, Покрет за преокрет, Удруждени синдикати Србије Слога и Ново лице Србије", "Усаме Зукорлић - Уједињени за правду - Странка правде и помирења - Бошњаци Санџака, Томислав Жигманов - Демократски савез Хрвата у Војводини", "СДА Санџака - Др Сулејман Угљанин", "Заједно за будућност и развој - Коалиција за мир и толеранцију", изборна листа "Народна странка - Сигуран избор, озбиљни људи, Вук Јеремић, Санда Рашковић Ивић, Синиша Ковачевић, Владимир Гајић, Марина Липовац Танасковић", "Добро јутро Србијо - Саша Радуловић ЂБ - Борис Тадић СДС - Ана Пејић (Отете бебе)".

Такође, поглашена је изборна листа "Политичка борба Албанаца се наставља Шаип Камбери", "Ми глас из народа - Др Бранимир Несторовић", "Србија на западу - Зоран Вулетић-Немања Милошевић-Да се струка пита-Владимир Ковачевић",
"Руска странка - Слободан Николић", "Чедомир Јовановић - Мора другачије" и листа "Албанска демократска алтернатива Уједињена долина".

Брнабић: Посматрачка мисија - допринос ОЕБС-а организовању избора у Србији

Ангажовање посматрачке мисије Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР), у њеном пуном капацитету са 30 дугорочних и 250 краткорочних посматрача, представља важан допринос и подршку ОЕБС-у за организовање и спровођење избора у Србији, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић.

У разговору са шефом посматрачке мисије, амбасадором Албертом Јонсоном, она је поручила да је Република Србија чврсто посвећена спровођењу стандарда ОЕБС и ОДИХР чије се препоруке и смернице у потпуности спроводе у сваком изборном процесу.

У том контексту, Брнабић је истакла да Србија од 2019. године континуирано сарађује са ОДИХР кроз Радну групу за координацију и праћење спровођења примене препорука за унапређење изборног процеса, а како би се изборни процес у Србији додатно побољшао и био спроведен у потпуном складу са највишим међународним стандардима демократије, саопштила је владина прес служба.

Премијерка је посебно информисала о резултатима у имплементацији препорука Републичке изборне комисије, а на основу извештаја РИК-а, Радној групи за сарадњу са ОДИХР-ом.

Брнабић је навела да је Републичка изборна комисија, поред осталог: донела 10 измена и допуна упутстава које су у складу са достављеним мишљењем ОДИХР-а; усвојила Програм обуке којим је предвиђено одржавање чак 13 различитих обука, у односу на осам колико их је било у претходном изборном процесу; припремила Програм едукације бирача за период 2024-2026 који је доставила и ОДИХР-у на мишљење; изменила своју веб-презентацију и прилагодила је посебно бирачима; додатно унапредила своје странице на друштвеним мрежама; припремила три изборна спота за бираче, као и једну радио поруку; успоставила регистар приговора; припремљено је више водича за изборе који су преведени на језике националних мањина.

Председница владе је известила Јонсона да је Републичка изборна комисија припремила и нову функционалност на веб-презентацији која ће се налазити на почетној страници сајта и која ће омогућити да се објављују, односно прате резултати гласања на сваком бирачком месту појединачно, одмах по скенирању записника о раду бирачких одбора и уношења резултата у базу Републичког завода за статистику.

Павић: Пут Србије је са земљама које не отимају њену територију

Кандидат изборне листе Групе грађана "Ми-глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић" Александар Павић рекао је да пут Србије треба да буде са пријатељским земљама, оним које не отимају њену територију и које граде мултиполарни свет.

"Доста нам је једнополарног света који је унесрећио не само нашу земљу, него цео свет. Ми хоћемо равноправну сарадњу са онима који хоће равноправно да сарађују са нама, без условљавања, без уцене", навео је Павић.

Баста правду тражи у Стразбуру

Коалиција "Доста! Европски пут" оценила је данас да је пресуда Вишег суда у Београду, којом је установљено да приговор Градској изборној комисији (ГИК) може да поднесе само подносилац изборне листе, "политички мотивисана", због чега ће "правду потражити пред судом у Стразбуру".

Та коалиција је оценила да је жалбом коју су поднели "доказана дискриминација и селективна примена права", наводећи да је "Доста! Европски пут" требало да буде проглашена као мањинска, на исти начин на који је проглашена и листа Руске странке.

"На овај начин и оваквим поступањем Вишег Суда и Градске изборне комисије легитимитет избора је доведен у питање. Коалиција 'Доста! Европски пут' се неће повући, и правду ће потражити пред судом у Стразбуру, јер сматрамо да су чињенице и околности на нашој страни", наводи се у саопштењу.

Вучић: За Хрвате је бољи Лазовић него ја

Председник Србије Александар Вучић поручио је да он и СНС гласове траже на изборима у Србији, а не у Загребу и Хрватској.

Одговарајући на констатације које долазе из Загреба, да би у случају победе опозиције на изборима, хрватске власти тада можда боље разговарале са српским, Вучић је поручио:

"Дакле, они говоре како би могли са (Радомиром) Лазовићем и његовом листом много пристојније да разговарају. Па ја верујем у то. Они би се поново извињавали за сва српска злодела, како кажу, а никада не би поменули оно што су Хрвати чинили Србима. Дакле, да сам Хрват и да сам на њиховом месту, вероватно бих и ја исто то радио", рекао је Вучић.

Он је поставио питање да ли је онима који су написали извештај РТЛ-а смета то што је први председник после много година који је хтео да оде у Јасеновац, да положи цвеће и венац на споменик страдалим Србима, Јеврејима и Ромима.

"Ја гласове не тражим у Загребу. Ја гласове тражим у Србији. Да се кандидујемо на загребачким изборима, сигуран сам да би они победили. Тако да мало су лончиће побркали. Избори су у Србији, а не у Хрватској и Загребу", рекао је Вучић.

Вукадиновић: Излазност ће бити већа од 60 одсто

Политички аналитичар и истраживач јавног мњења Ђорђе Вукадиновић изјавио је да је реално очекивати да на предстојећим изборима изађе више од 60 одсто уписаних бирача.

Вукадиновић је агенцији Бета казао да велика излазност може да поремети планове владајућих странака (СНС и СПС), али и да поједине странке и коалиције не пређу цензус од три одсто.

Према његовим речима, излазност на изборима 17. децембра биће већа него на претходним изборима 2022. године, када је на биралишта изашло 3.810.559 грађана, односно 58,6 одсто уписаних бирача.

"Велика излазност на предстојећим изборима биће мач с две оштрице и за власт и за део опозиције. Међу онима који се колебају и који су политички неопредељени има знатно више симпатизера опозиције и њихов излазак на биралишта може да буде озбиљан проблем за актуелну власт, јер ће донети превагу на страну опозиције. С друге стране поједине опозиционе странке и коалиције, због велике излазности, могу да остану испод цензуса од три одсто, за који ће бити потребно можда и више од 120.000 гласова", објаснио је Вукадиновић.

НАДА: Да ли има писменијег, образованијег и бољег од Јовановића?

Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДШ и ПОКС одржала је трибину у Параћину на којој је речено да имају конкретна кадровска решења за највише функције у држави, председника Владе и Скупштине Србије.

Заменик председника ПОКС-а, Душан Радосављевић упитао је да ли има писменијег, образованијег и бољег од Милоша Јовановића, доктора са Сорбоне, за будућег председника Владе Србије, као и од бившег градоначелника Београда Војислав Михаиловић за председника Скупштине.

Микетић се повукао из капмање

Кандидат листе "Србија против насиља" за градоначелника Београда Владимир Обрадовић изјавио је данас да се Ђорђе Микетић после објављивања приватног снимка повукао из изборне кампање.

"Микетић се повукао из кампање да не би ову кампању обојили таблоидним насловима", рекао је Обрадовић новинарима на Тргу републике на питање о емитовању приватног снимка Ђорђа Микетића у медијима и да ли он треба да преузме одговорност и да се због тога повуче са листе "Србија против насиља".

Обрадовић је рекао да за сада нема став да ли Микетић треба да се повуче и као кандидат са листе и да је то питање о којем треба да разговарају коалициони партнери.

Дачић: И даље се залажемо за социјалистичке идеје некадашње Југославије

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић поручио је да су социјалистичке идеје некадашње Југославије и данас исте оне за које се залаже СПС - бесплатно образовање и здравствена заштита, могућност запослења и достојанствена пензија, друштво у којем не постоји криминал.

СПС је настала на идеји исправљања неправде према Србији која је Уставом из 74. била подељена на три дела, подсетио је он и додао да ниједан социјалиста никада није издао своју земљу, свој народ и партију.

Оценио је да у Србији постоје и лажни десничари, односно лажне патриоте.

"А они хоће српске гласове, али кад се заврше избори и они ће са Ђиласом. Ви хоћете српске гласове, а да правите после анти-српске коалиције. То је превара. А што они не написаше Ђилас премијер. Па хајде да видимо па да се такмичимо", навео је Дачић.

Доста је било: Зашто сметамо Ђиласу

Из коалиције "Радуловић-Тадић-Добро јутро Србијо" поручили су да су медији данас по први пут објавили да ће та листа проћи цензус.

"Дали су нам 3,2 процента што је био начин да срамежљиво признају константан раст рејтинга. Ми имамо увид у истраживања и она поред раста наше коалиције показују и раст групе око др Несторовића чија је појава драстично оборила рејтинг неких странака деснице. Наша коалиција и група око Несторовића су једине две групације које бележе раст", објавили су на Иксу.

Додали су да највећу борбу против коалиције Радуловић-Тадић-Добро јутро Србијо води Ђиласова листа јер и они имају увид у иста истраживања и схватају да би даљи раст коалиције "Добро јутро Србијо" угрозио план за прављење Вучић-Ђилас коалиције на тему француско-немачког плана.

Шешељ: Радикали против оних који тврде да су Срби геноцидни

Заменик председника Српске радикалне странке и кандидат за народног посланика Александар Шешељ рекао је данас да ће радикали бити против свих оних који тврде да су Срби геноцидан народ и да је геноцид организовала Војска Републике Српске.

"Радикали хоће одлучно да се обрачунају са сваким ко тврди да су Срби геноцидни, да се геноцид десио од стране Војске Републике Српске или било кога из Републике Српске или да је било ко из РС то организовао", рекао је Шешељ на предизборном скупу у Лозници.

СНС: Људи су снага наше отаџбине

Кандидати са листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Милош Вучевић и Љубица Вранеш разговарали су и дружили се са грађанима Савског венца и још једном нагласили важност предстојећих избора, уз подсећање да они нису пука статистика или математика, већ се на њима одлучује о будућности Србије.

Вучевић се захвалио грађанима на подршци и на томе што су заједнички постигли конкретне и важне резултате.

"На изборима ће грађани одлучивати о будућности Србије, о опстанку и останку нашег народа. За Србију слободну и слободарску, за Србију која самостално доноси одлуке, независно од других центара политичке моћи, за Србију која води рачуна о интересима својих грађана, подршка листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане", рекао је Вучевић.

Љубица Вранеш је нагласила да је Србија земља богата историјом, традицијом и културом, али да Србија више не гледа у прошлост, већ уздигнуте главе корача у будућност.

Лидери деснице са Захаровом

На данашњем састанку у Скопљу са портпаролом руског министарства Маријом Захаровом, Милица Ђурђевић Стаменковски и Бошко Обрадовић изразили су захвалност Руској Федерацији због њене доследне подршке суверенитету и територијалном интегритету Србије на КиМ.

Они су Захарову упознали са одлуком самопроглашеног Куртијевог режима да Србима у покрајини забрани гласање на предстојећим парламентарним изборима у Србији, и позвали се на Резолуцију 1244 СБ УН која српском народу треба да омогући да гласају на Косову и Метохији. 

image