Србија и Балкан

Лидери Националног окупљања са Захаровом у Скопљу: Русија је најважнији стратешки савезник Србије

Председник Двери Бошко Обрадовић упознао је представницу руског министарства са одлуком самопроглашеног Куртијевог режима да Србима у покрајини забрани гласање на предстојећим парламентарним изборима у Србији
Лидери Националног окупљања са Захаровом у Скопљу: Русија је најважнији стратешки савезник Србије© Фото: Српска странка Заветници

Лидери Националног окупљања Милица Ђурђевић Стаменковски и Бошко Обрадовић, а уз њих и Душан Пророковић и Иван Костић, одржали су на маргинама заседања ОЕБС-а у Скопљу састанак са високом функционерком Министарства спољних послова Русије Маријом Захаровом.

Они су том приликом изразили захвалност Руској Федерацији због њене доследне подршке суверенитету и територијалном интегритету Србије на КиМ.

Председник Двери Бошко Обрадовић упознао је представницу руског министарства са одлуком самопроглашеног Куртијевог режима да Србима у покрајини забрани гласање на предстојећим парламентарним изборима у Србији.

Он је позвао Русију да својим ауторитетом утиче на представнике међународних мисија на КиМ, пре свега УНМИК и ОЕБС, да испоштују Резолуцију 1244 и српском народу омогуће да гласају на Косову и Метохији.

Председница Заветника Милица Ђурђевић Стаменковски нагласила је да је Русија најважнији стратешки савезник Србије у очувању КиМ и спречавању да лажна држава постане део међународног поретка.

Ђурђевић је оценила потпуно неприхватљивим захтев амбасадора САД у Београду Кристофера Хила да Србија прекине сваку сарадњу са Русијом, оценивши да се ради и о директном покушају мешања у политику Републике Србије.

Казала је да Национално окупљање представља најчвршћу политичку гаранцију да после избора Србија неће примењивати француско-немачки план о признању тзв. Косова, неће уводити санкције Русији и неће наставити са политиком приближавања НАТО-у.

Обе стране су се сагласиле да је очување традиционално пријатељских српско-руских односа у стратешком интересу обе земље и истакли спремност да наставе са још интензивнијим политичким деловањем у том правцу.

image