Србија и Балкан

ДПС: Спајић испунио све наше услове, попис може да почне

У попису ће бити коришћена два софтвера, од којих је један за прикупљање података који је коришћен 2011. године, поручује функционер ДПС-а Никола Ракочевић
ДПС: Спајић испунио све наше услове, попис може да почне© Amir Hamzagic/ATAImages

Демократска партија социјалиста сада тврди да би попис становништва у Црној Гори могао да почне 3. децембра, након више одлагања.

Како каже члан Председништва ДПС-а Никола Ракочевић, сет услова које је испоручио премијер Милојко Спајић су апсолутно довољни да се процес пописа контролише.

Због објаве ДПС-а да ће бојкотовати попис Влада Црне Горе прексиноћ је на телефонској седници одложила попис на три дана. Не зна се шта се догодило у међувремену па је ДПС променио свој став, јер је влада обећала опозицији контролу спровођења пописа, што електронски, што кроз разне комисије.

"Сет услова које је испоручио премијер Милојко Спајић апсолутно су довољни да се процес контролише. Они скупа обезбеђују механизме за потпуну контролу на начин да се неће моћи приликом сакупљања, уноса и провере лажирати и манипулисати подаци", истакао је Ракочевић у саопштењу.

Он је додао да верује да ће и последњи услов због којег је дошло до другог одлагања пописа бити испуњен упркос томе што како поручује Ракочевић, Спајић није схватио озбиљност оних који захтеве траже, "па се закуцавао за 30. новембар".

"Он је ипак дао још пет дана да се и последњи услов испуни, а то је припрема спецификације за израду софтвера помоћу којег ће грађани моћи да провере како су се изјаснили када се и попис финално заврши", казао је Ракочевић.

То је, како наводи Ракочевић, посљедњи а најважнији у низу услова које су опозиција, савети мање бројних народа и невладине организације тражили од премијера на темељу чега је он одгодио попис једном, па још једном.

"Сада имамо датум до којег ће сви захтеви за одржавање пописа бити испуњени. И моћи ћемо да уђемо у процес без бојазни да ће он бити нетранспарентан. Напротив, процес ће на тај начин бити транспарентан, поштен и он ће сигуран сам у финалу показати да грађани Црну Гору виде као европску и грађанску", поручио је Ракочевић.

Посланик ДПС-а је рекао да су у тој партији били скептични да сви услови могу бити испуњени до 30. новембра, те да су казали да није добро да се премијер "закуцава" за тај датум.

"Верујемо да ће поштен и транспарентан попис почети 3. децембра. Ми нијесмо потписали Споразум у којем стоји да ће попис почети 30. новембра, већ сет услова које је опозиција 2011. добила од власти и још неколико услова више од тога, што значи да неће бити манипулација са подацима из пописа и да ће се на тај начин елиминисати оно што је припремао Дритан Абазовић, а то је пописна превара", навео је Ракочевић.

Објашњава да онога тренутка када је парламентарна већина покушала да у Закону о попису угради датум 30. новембра за почетак алармирали су све оне са којима су разговарали о томе.

"Знате шта се десило, амандманом су избрисали датум. Ми смо говорили да највероватније не може бити почетак пописа 30. новембра. Услови су на крају испуњени, добили смо два одгађања и финално добили смо датум почетка пописа који одговара претходно договореним условима", поручио је Ракочевић

Поручио је да ће у попису бити коришћена два софтвера, од којих је један за прикупљање података који је коришћен 2011. године.

"Ревизија тима који је правио контролу тог софтвера показала је да он постоји од 2011. године. Ми смо добили још један софтвер чија ће спецификација бити завршена до почетка пописа. Са њим ће грађани моћи да провере путем јединственог кода како су се изјаснили у свим категоријама и да ли их је неко уписао другачије у односу на њихове наведене податке", закључио је Ракочевић.

image