Србија и Балкан

Сви ће бити дома: Како је у Црној Гори коначно почео попис

ВД. председник ДПС-а Данијел Живковић синоћ је ипак оставио могућност да се "процес пописа заустави у сваком моменту" и то "ако се уочи било каква неправилност"
Сви ће бити дома: Како је у Црној Гори коначно почео пописwww.globallookpress.com © Martin Siepmann/imageBROKER.com

После два одлагања само у последњих 30-так дана, позива на бојкот од стране ДПС-а, порука "За пописиваче нијесмо дома", и "Попис у Црној Гори кад се војска на Косово врати", преговора, испуњавања свих услова опозиције, потписивања споразума о одржавању пописа па накнадних позива на бојкот одстранке коју је до пре који дан предводио Мило Ђукановић, у Црној Гори данас, коначно, почиње попис становништва.

Више од 3.000 пописивача кренуло је јутрос у домове грађана Црне Горе. Попис би, ако не буде накнадног продужења рока, требало да траје до 18. децембра.

ВД, председник ДПС-а Данијел Живковић синоћ је, у неку руку, дао одобрење за почетак пописа рекавши да је "након израде техничке документације за софтвер испуњен последњи услов из споразума о попису" те да он "може почети сјутра".

Живковић је ипак оставио могућност да се "процес пописа заустави у сваком моменту" и то "ако се уочи било каква неправилност".

Живковић је на конференцији за медије додао да "контролни механизми подразумијевају да ће опозиција имати два представника у пописним комисијама у 25 општина у Црној Гори а представнике ће имати и мање бројни народи".

"Поред тога, поново су изабрани пописивачи и инструктори на паритетној основи. Данас смо добили и званично став Kомисије, на чијем челу се налази представник опозиције, о изради техничке документације за софтвер, на основу ког ће грађани моћи да провјере све оно што је унесено у базу података, а што су они дали као своју изјаву пописивачима и што је уписано на пописници", рекао је Живковић.

Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић рекао је синоћ, честитајући Влади, опозиције и националним саветима да је "вредело чекати и три године, да је постигнут договор и да све релевантне политичке снаге стоје иза пописа".

"Овај софтвер који је предложила опозиција, то је једно велико достигнуће. Да ће сваки човјек којем остане копија пописнице моћи провјерити да ли је и то унесено у ону коначну базу података са којом располаже Монстат. И сада ће се ваљда и ставити тачка на причу у попису, односно добити ти коначни подаци за које демографи упорно упозоравају да су важнији, а то је комплетна демографска слика Црне Горе и сам стратешки развој земље", рекао је синоћ Мандић у дневнику РТЦГ.

После више од два месеца активне кампање бојкота пописа, синоћ је реаговао и шеф клуба посланика ДПС-а у Скупштни Црне Горе Андрија Николић који је "позвао грађане Црне Горе да изађу на попис и да не дозволе да њихов револт због дугогодишњих покушаја потирања црногорског идентитета буде искоришћен против Црне Горе и Црногораца".

Николић је у објави на друштвеној мрежи "Икс" навео да "након што је опозиција позвала грађане да учествују у попису", "свако ко заговара појединачни бојкот ради тачно оно што прижељкују непријатељи Црне Горе и црногорске нације – свјесно или несвјесно подржава великосрпску асимилацију Црне Горе и Црногораца".

Уследила је реакција са подгоричког портала "Борба" и питање – "Ко је овде луд?"

"Шеф посланичког клуба Демократске партије социјалиста Андрија Николић огласио се са потпуно другачијом поруком него онима што смо имали прилике да чујемо претходних мјесец дана. Николић наиме сада тврди да они који позивају на бојкот пописа становништва, што су они радили претходних мјесец дана, раде у корист Велике Србије?!?", навели су на овом порталу.

Раније јуче, и Социјалдемократе су потврдили да ће учествовати у попису, а у њиховом саопштењу наведено је да "имајући у виду контролне механизме до којих су дошли и атмосферу у којој ће опозиција моћи у потпуности контролисати његову реализацију, цијене да је учествовање у попису интерес грађанске Црне Горе".

Огласило се и  Бошњачко вијеће које је позвало "све припаднике бошњачког народа у Црној Гори, све грађане који бораве у Црној Гори, као и оне наше држављане који се налазе на привременом раду у иностранству, да наредних дана буду на својим адресама пребивалишта, учествују и слободно се изјасне на предстојећем Попису у Црној Гори".

Да ће учествовати у попису потврдили су нешто касније и из Бошњачке странке.

Реаговао је и премијер Милојко Спајић који је уз речи – "Европска унијо – Црна Гора стиже" поручио да су показали да "Црна Гора има функционалне институције и одговорне појединце спремне да граде мостове за нашу европску будућност".

"Поздрављам труд и допринос свих који су учествовали у преговорима и припреми Пописа становништва, домаћинства и станова. За само мјесец дана од првог сусрета пронашли смо мјеру компромиса у којој су сви задовољни. Хвала и Парламенту на ефикасности и одлучности да буде снажан ослонац у овом процесу", рекао је Спајић.

image