Србија и Балкан

"Најбоље да нестане Медојевић": Звицер био спреман да отме посланика да сачува Мила на власти

Опозиција је са само једним послаником преваге успела да смени режима Мила Ђукановића 2020. године, што је помрсило конце и шефу кавачког клана који је био спреман да Ђукановића сачува на власти по сваку цену
"Најбоље да нестане Медојевић": Звицер био спреман да отме посланика да сачува Мила на власти© Влада Црне Горе

Док су у октобру 2020. године разматрали начин како да Демократској партији социјалиста обезбеде останак на власти, припадници кавачког клана констатовали су да би најбоље било да нестане лидер Покрета за промене (ПЗП) Небојша Медојевић.

То произилази из транскрипата њихових разговора које су водили преко криптоване Скај апликације, које је Агенција Европске уније за спровођење закона доставила црногорским истражитељима.

Медојевић је "Вијестима" рекао да није изненађен информацијом да је баш његов нестанак планиран, јер су и пре 15 година покушавали да га убију.

Медојевићево име написао је тадашњи припадник Сектора за борбу против криминала и корупције, сада ухапшени Петар Лазовић и то након што је шеф кавчана Радоје Звицер, током приче о куповини скупштинара, уз смешак питао шта се дешава ако један од посланика нестане.

"Што се дешава кад нестане посланик", пита Звицер и на крају поруке ставља емотикон са смешком.

"То би најбољи био онај Медојевић", одговорио му је 22. октобра 2020. године Лазовић, а онда објашњава да ће и ту опцију размотрити.

"Него биће преносе те мандате. То је најлакше", пише Звицер.

"Посланици ПЗП најлајавији"

Некадашњи тајни агент тада објашњава да и он слично размишља о тој теми: "Мислио сам о томе, него би преузео други", пише Лазовић.

Медојевића спомињу и у разговору наредног дана, када за њега и посланике ПзП-а пишу да су "најлајавији".

Тог дана Лазовић је шефу клана из Котора послао списак свих посланика који нијесу били у табору ДПС-а, са погрдним квалификацијама на рачун сваког појединачно и оценама кога би најлакше било купити.

Те податке, види се у транскриптима, добио је од особе која је у његовом телефону била меморисана као "Мики1".

Пре него је Звицеру написао да би најбоље било да Медојевић нестане, Лазовић је са Звицером поделио идеју о куповини скупштинара.

У то време још није била формирана влада, након парламентарних избора на којима је ДПС изгубио тродеценијску власт.

Медојевић: Мафија се плашила да не преузмем сектор безбеднсоти

Лидер ПзП-а Небојша Медојевић рекао је "Вијестима" да зна да је након избора 2020. године био на мети мафије, која се, како тврди, плашила да он не преузме координисање безбедносним сектором.

"Кључни страх је био да не преузмем реформу служби безбедности, јер су знали да имам подршку запада и НАТО структура, а то су знали преко својих људи у власти, у Агенцији за националну безбедност, Управи полиције, Тужилаштву... Био сам њихова мета не због гласања, него зато што сам раскринкао њихову организацију, а плашили су се да ја не будем координатор служби, јер бих спровео све оно што сам говорио и о ванредном стању и масовним хапшењима, и пренео искуства Италије, Мексика и Колумбије у борби против наркокартела који контролишу државу. За мене то није никакво изненађење, ја то знам одавно”, казао је Медојевић.

Он истиче да због свега већ дуже има развијену безбедносну културу:

"Јер знам да сам њихова мета. Око моје зграде су увек били припадници њихових параполицијских организација, често су били на летовима којима летим, а да не говорим о претњама преко Фјесбука... О томе нисам никада никога обавештавао. Знао сам и за њихов план да плате криминалку из Републике Српске која би ме напала и извређала тада у парламенту, али и ја сам имао добре изборе у безбедносним структурама, у Агенцији за националну безбедност, али и међународним агенцијама, који су ме о свему на време обавештавали. Апсолутно је то био њихов план и то све траје од 2008. године", казао је он.

Медојевић је подсетио да је деценију и по на мети мафије, а тврди да га је и Агенција за националну безбедност дуго, тајно и незаконито пратила, због међународних контаката.

"Још 2007. године у парламенту сам објавио структуру тог наркокартела и то након боравка у иностранству, где сам и добио податке на једном репрезентативном безбедносном скупу. Тада је организована група за моје убиство и плаћено им је милион еура. Деловањем међународних служби и међународних партнера они су ухапшени, али су лажно оптужени за убиство Бујића, иако сам ја био мета”, казао је он.

"Да немаш продор у ову опозицију некога да купимо", Лазовић пита Звицера, а шеф кавчана одговара му да није о томе размишљао: "Нисам уопште о томе размишљао. Колико их треба да се купе?"

Лазовић објашњава да је довољно један или двојица.

"Узму који милион и боли их ку*ац, сви их после штитимо, а нека наставе да лају ка' опозиција", објашњава Лазовић.

image