Србија и Балкан

РТ Балкан изборни специјал (1. ДЕО): Наставак ЕУ интеграција уз признање независности Косова?

У сусрет изборима који ће бити одржани 17. децембра РТ Балкан је од представника најважнијих листа покушао да добије одговоре о свим важним политичким питањима
РТ Балкан изборни специјал (1. ДЕО): Наставак ЕУ интеграција уз признање независности Косова?© gojalia - stock.adobe.com

Предизборна кампања у Србији улази у завршницу, а до сада су је обележиле стандардне међусобне оптужбе опозиције и власти, неочекиване нове поделе међу прозападном опозицијом као и варнице у оквиру владајуће коалиције, па чак и еротски снимак једног од опозиционих политичара.

Због таквих дешавања, ставови странака о важним политичким питањима пали су у други план. Чини се да поједине странке нису ни заинтересоване да појасне какву политику заступају, будући да је РТ Балкан од појединих добио само немуште изговоре зашто не могу да одговоре на наша питања.

Покушали смо да дођемо до изјаве коалиције "Србија против насиља", али нам је посланица Драгана Ракић одговорила да, како је у питању савез осам странака, нема мандат да "у име коалиције одговори на ова питања". Позвали смо и првог на листи Радомира Лазовића, али нам је рекао да не зна шта је то РТ Балкан.

Данашње питање за представнике странака гласи: Да ли сте за наставак европских интеграција уз дефакто признање независности Косова као услов? Да ли сте за потписивање такозваног Основног споразума и његово спровођење у потпуности?

Морам да признам да нам нико још тако нешто децидно није рекао, каже функционер Српске напредне странке (СНС) Владимир Ђукановић.

"Када би неко тако нешто поставио као услов, свакако да би то значило да ни не жели да нас види у Европској унији, и то је само по себи излишно питање. Увек сам за то да чувамо територијални интегритет наше државе и не можемо да улазимо ни у једне интеграције тако што би нас неко преполовио, или покушао да отме део наше територије", одговара Ђукановић за РТ Балкан.

План који се представља као француско-немачки је план Европске уније, додаје Ђукановић, односно чак и земље које нису признале независност Косова стале су уз тај план.

"Не можемо да потписујемо ништа што би нарушавало наш територијални интегритет и нашу државу. Ми јесмо за разговоре, да причамо о свему, али не можемо да тргујемо нашом територијом", закључује Ђукановић.

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић рекао је да ће СПС као и до сада водити чврсту и мудру политику по питању државних и националних интереса која се заснива на поштовању међународног права.

"То значи да желимо да одбранимо наш територијални интегритет и суверенитет, путем дијалога, да нема признавања Косова, да нема уласка Косова у УН, да ћемо наставити ту политику повлачења признања. Желимо да развијамо добре односе са свим великим силама, али при томе желимо и добре односе са ЕУ, са САД и другима, али исто тако желимо да сачувамо добре односе због наших интереса, због одбране КиМ, са Русијом, Кином, Индијом земљама Афричке уније, латиноамеричким земљама које помажу у УН да се изборимо да Косово не буде чланица УН", рекао је раније Дачић.

На питање о француско-немачком плану, Дачић подсећа да је председник Србије Александар Вучић већ рекао да није потписао тај документ.

Лидерка Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски, у име коалиције с Дверима Национално окупљање, каже за РТ Балкан да није реч о споразуму већ о пакту за покоравање Србије, који би нас довео до суспензије Устава и разарајућих последица по Србију и њену државност на КиМ.

"Залажемо се за одбацивање тзв. Основног споразума и његовог охридског анекса, одмах и у целости. Ништа у француско-немачком плану није у интересу Србије и њеног народа на КиМ", каже Ђурђевић Стаменковски.

Напомиње да је признање Косова званичан услов на путу Србије ка ЕУ, јер се обавезе из француско-немачког плана уносе у преговарачко Поглавље 35.

"Након тога, ЕУ интеграције за Србију постају антидржавни и антиуставни процес. Европске интеграције под таквим условима су за нас понижавајуће и неприхватљиве. Оспоравају нам право на државу и прихватају нас једино као колонију из које ће црпети природне и људске ресурсе. Национално окупљање између Србије и ЕУ бира Србију. Ипак, важно је нагласити да у отпору Бриселу, ми Срби нисмо усамљени, јер у Европи јачају суверенистичке снаге. У овој кампањи добили смо подршку Алтернативе за Немачку, политичког субјекта који је у успону", поручује наша саговорница.

Као што смо навели, остали смо ускраћени за одговоре коалиције "Србија против насиља", што није зачуђујуће јер странке које је чине немају јединствен став о спољној политици Србије.

Тако је носилац листе Мирослав Алексић у Грачаници изјавио да је против усвајања француско-немачког плана, док је Лазовић усред кампање боравио у Бундестагу, а заступа став да би овај план Европске уније "могао да буде добар корак за даље".

Српска коалиција НАДА, коју чине Нови ДСС и ПОКС, одлучно је против било каквог признања независности Косова, а самим тим и против наставка европских интеграција, уколико је то услов, каже за РТ Балкан шеф кабинета лидера Новог ДСС-а Здравко Веселинов.

"Још 2008. године упозоравали смо да то јесте услов, што је ове године потврђено и од стране европских званичника. У околностима кад је то постало јасно и изречено отворено, сматрамо да је потребно редефинисање наших односа са ЕУ и залажемо се за најбољу могућу сарадњу, али без чланства. Никакво потписивање нити спровођење француско-немачког споразума, којим је предвиђено дефакто признање Косова не може доћи у обзир. Тај споразум, као и Охридски, мора бити недвосмислено одбијен. Србија се никада неће одрећи Косова и Метохије", поручује Веселинов.

Никакво де факто нити де јуре признање лажне државе Косово не долазе у обзир, ни под каквим условима, и ми бисмо се на све начине супротставили свакој власти која би тако нешто пробала да учини, каже један од кандидата за посланике са листе "МИ - Глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић" аналитичар Александар Павић.

"Коришћење европских интеграција као мамца да се од Србије изнуде потези који угрожавају њене виталне државне и народне интересе је одавно истрошена обмана, на коју могу да наседну само они најлаковернији или, пак, они који од тога живе. Тек сада, када је ЕУ видно оронула и на спољном и на унутрашњем плану, када је постала отворени вазал САД, било би тешко икога иоле трезвеног у Србији убедити да треба да трампимо оно што је наше за обећање нечега што је ем на дугом штапу, ем је изгубило значајан део свог пређашњег сјаја и привлачности", каже Павић.

Што се тиче потписивања тзв. Основног споразума и његовог спровођења, то је такође потпуно неприхватљиво.

"И сами покровитељи тог споразума отворено признају да он представља фактичко признање лажне државе Косово – а ми смо, као што је већ речено, апсолутно против било каквог признања тзв. Косова у било ком облику. Наша политика је повратак целог КиМ у састав и правни и државни поредак Србије", поручује Павић.

Лидер Народне странке Вук Јеремић каже за РТ Балкан да је чланство Србије у ЕУ за ту странку постало незамисливо с обзиром на то да су лидери три најутицајније европске државе - Немачке, Француске и Италије - као и највиши бриселски званичници недвосмислено потврдили да је прихватање тзв. "француско-немачког" плана и дефакто признање тзв. "Косова" од стране Србије кључан услов за наставак приступног процеса.

"Тај услов је, дакле, за нас неприхватљив, и то не само зато што би то било неуставно и што би означило почетак распада наше државе. Чланство у ЕУ било које земље Западног Балкана је ионако неоствариво, јер у самој ЕУ не постоји спремност за даље ширење, све док постоји право националног вета приликом одлучивања у Европском савету. Од Србије се практично тражи да дефакто призна 'Косово' само зато да бисмо још неко време могли да се претварамо да настављамо пут ка чланству."

Јеремић сматра да је неопходно да редефинишемо односе са ЕУ и предложимо европским партнерима измену Споразума о стабилизацији и придруживању, који је потписан 2008. године.

"Одбацивање француско-немачког плана, ако буде изведено на рационалан и дипломатски компетентан начин, не би довело до озбиљних економских последица по Србију, која би требало да од сада, уместо чланства у ЕУ, тежи ка Европском економском простору (ЕЕП)", тврди Јеремић.

Српска радикална странка је апсолутно против наставка преговора о уласку Србије у Европску унију, каже за РТ Балкан функционерка СРС-а Вјерица Радета.

"Из Уније нам недвосмислено поручују да је признање лажне државе Косово услов интеграција, што заправо знамо већ двадесет и три године откада је започет тај мазохистички пут. Осим тога признање лажне шиптарске државе на територији Србије не би био и последњи услов за улазак Србије у Европску унију, они се не би зауставили док нас потпуно не униште", сматра Радета.

Без обзира на све уступке које је Србија у последње више од две деценије чинила према Унији, они нас неће, али је важно да ми кажемо да Србија неће у Европску унију, напомиње наша саговорница.

"Ми српски радикали смо против потписивања било каквог споразума који би довео у питање територијални интегритет и суверенитет наше државе", каже Радета.

Покрет социјалиста никада није био поборник европских интеграција, каже посланик ове странке Ђорђе Комленски за РТ Балкан и додаје да после двадесетак године уцена, постављања немогућих услова и сталних покушаја "принудне управе из Брисела" да доврши оно што је започето бомбардовањем Србије, а то је не само дефинитивно отимање Косова и Метохије, већ и потпуно потчињавање целокупне Србије, једини одговор може да буде да су против наставка заблуде која се зове "европски пут".

"Све за ништа, није нешто што на било који начин можемо да подржимо и прихватимо, а трошење енергије и времена на разговоре који се воде по принципу 'они нас лажу да желе да нас приме, да би ми њих лагали да желимо да будемо део ЕУ', нема више оправдања", каже Комленски.

Што се тиче некаквих нових споразума, они не долазе у обзир све док се не буде формирала Заједница српских општина, са свим правима и овлашћењима у пуном капацитету како је то Бриселским споразумима дефинисано, напомиње Комленски.

У суботу у наставку изборног специјала сазнаћете шта су странке одговориле на питање: Какав би требало да буде однос Србије и БРИКС-а?

image