Србија и Балкан

Вархељи: Усвојени закључци о Србији

Европски комесар за проширење истакао да ће сутра у Бриселу бити одржан самит ЕУ-Западни Балкан и да ови закључци представљају основу за те разговор
Вархељи: Усвојени закључци о Србији© © Denis Rozhnovsky - stock.adobe.com

На данашњем састанку Савета за опште послове ЕУ усвојени су закључци о Србији, изјавио је у Бриселу европски комесар за проширење Оливер Вархељи, јавља извештач Танјуга.

Вархељи је на конференцији за новинаре, на питање да ли је током састанка Савета за опште послове разговарано о Србији и да ли очекује да закључци о Србији буду усвојени пред Европским саветом, рекао да је "одговор веома јасан".

"Закључци о Србији су већ усвојени. Не постоје тачке одлучивања за Европски савет, тако да су поруке за Србију у данас усвојеним закључцима Савета", навео је Вархељи.

Он је истакао да ће сутра у Бриселу бити одржан самит ЕУ-Западни Балкан и да ови закључци представљају основу за те разговоре јер се, како је навео, не односе само на процену годишњих резултата земаља кандидата, већ се размишља и о новом политичком предлогу за убрзање процеса проширења, а то је План раста за Западни Балкан.

"Тако да се надам да сутрашњи самит о Западном Балкану неће само потврдити корисност овог предлога, већ ће одмах преузети власништво од стране држава чланица и наших западнобалканских партнера", рекао је Вархељи.

Он је оценио да је ово била значајна година за политику проширења ЕУ и изразио задовољство јер је Савет за опште послове обезбедио предлоге за Европски савет.
"Закључци који су данас усвојени су основни за било какав напредак у политици проширења и за наставак проширења", рекао је Вархељи.

Он је рекао да су закључци Савета за опште послове у великој мери потврдили суштинске извештаје за десет земаља кандидата, који се подносе Европском савету.

"Први пут да имамо десет земаља о којима треба да поднесемо извештаје", рекао је Вархељи.

Он је додао да сада треба видети како ће то бити "преведено у више стратешке одлуке" лидера ЕУ на састанку Европског савета.

"Јасно је да ће разговарати о четири најважнија и политички стратешка питања за лидере и надамо се да ће они бити усаглашени, што значи снажну поруку која потврђује приврженост перспективи чланства у ЕУ за Западни Балкан, Украјину и Молдавију.

image
VV inauguration
banner