Свет

Претња по приватност грађана? Европска унија спрема нову "дигиталну личну карту"

Европски званичници тврде да ће промене олакшати живот грађанима, али скептици упозоравају да би оне могле да угрозе безбедност и право на приватност грађана ЕУ
Претња по приватност грађана? Европска унија спрема нову "дигиталну личну карту"www.globallookpress.com © Michael Weber

Европски комесар за унутрашње тржиште Тјери Бретон прошле недеље је објавио да је постигао договор са европосланицима о креирању "новчаника дигиталног идентитета", који би грађанима Европске уније омогућио да имају "безбедан интернет идентитет до краја живота".

Како је Бретон навео на свом сајту, "европски дигитални идентитет" ће бити коришћен за читав низ трансакција, укључујући и личну идентификацију на  интернету и ван њега, као извод из матичне књиге рођених и медицинска евиденција, за отварање рачуна у банци, пријаву на универзитет и изнајмљивање аутомобила, између осталог.

Ипак, поједини европосланици, међу којима је и Холанђанин Ров Рос, исказали су забринутост да би централизована дигитална "лична карта" могла да угрози право Европљана на приватност, наводи "Браунстоун институт".

У писму које је потписало преко 500 "стручњака за сајбер безбедност, истраживача и организација цивилног друштва из целог света", упозорава се да ће предложени прописи о дигиталној идентификацији смањити, а не побољшати дигиталну безбедност грађана.

Али Бретон, као један од водећих архитеката тог пројекта, тврди да "новчаник има највиши ниво безбедности и приватности", док председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен инсистира да је то "технологија у којој можемо сами да контролишемо који подаци се користе и како."

У теорији, универзална европска дигитална лична карта може се програмирати тако да грађани имају пуну контролу над подацима из свог "дигиталног новчаника" које деле у било ком тренутку, а које не.

Можда бисмо имали мало разлога да бринемо да су европску дигиталну "личну карту" програмирали људи који су приватност схватали озбиљно и нису били склони да искористе технологију да би "подстакли" – или чак "натерали" – грађане да се придржавају њихове политике које се тичу контроле болести, недискриминације, ратне пропаганде или климатских промена, наводи "Браунстоун институт".

Али у пракси, било би крајње наивно претпоставити да дигитална паневропска "лична карта", коју контролише централизована бирократија, неће, пре или касније, бити искоришћена за "терање" људи да се придржавају политика које су фаворизоване од стране моћника.

Није потребно имати бујну машту да би се замислили начини на које би европска дигитална лична карта могла да буде злоупотребљена како би се нарушила једнакост и слобода Европљана, будући да су исти појединци који су стали иза ове иницијативе они који су покренули најраспрострањенији систем био-надзора у историји Европе, односно такозване "Ковид дигиталне сертификате".

image