Србија и Балкан

Вархељи: Европа спремна на отварање преговора са БиХ

Европски комесар навео је да је Босни и Херцеговини потребан додатни напредак у области реформи и кључних обавеза
Вархељи: Европа спремна на отварање преговора са БиХ© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda, File

Европски савет могао би у марту да одобри отварање преговора са БиХ о придруживању ЕУ, нада се европски комесар за проширење и суседску политику Оливер Вархељи.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са председавајућом Савета министара Борјаном Кришто, рекао да је потребан додатни напредак на пољу реформи и кључних обавеза, те да је Европска комисија спремна да, када се све то испуни, препоручи Савету ЕУ да отвори преговоре.

"Желимо да поново, рецимо већ у марту, дођемо са новим напретком и надамо се да ће тада моћи да се започну преговори", истакао је Вархељи, пренела је РТРС.

Председавајућа Кришто најавила је да ће већ сутра Европској комисији службено предати документ Плана реформи који је, како каже, у рекордном року израдила ад хок радна група Савета министара БиХ.

"Верујем да смо заиста сазрели и да можемо обезбедити све нужне претпоставке за јачање дијалога између институција БиХ, као и политичких лидера у БиХ, који ће нас довести до испуњавања свих оних услова који стоје пред нама. Очекујемо да ће Босна и Херцеговина до краја ове године добити коначан датум отварања преговора с ЕУ", навела је Кришто, пренела сарајевска телевизија Н1.

Само кроз искрени дијалог и консензус у доношењу одлука, поштовање уставне структуре и надлежности институција на свим нивоима власти, БиХ, према речима Кришто, може обезбедити трајну стабилност, просперитет, спровођење реформи и коначну интеграцију у европску породицу.

На политичком форуму о европским интеграцијама БиХ учествовали су, између осталих, председник Републике Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, председавајућа Савета министара Борјана Кришто, као и други представници свих нивоа власти у БиХ.

У Брисел су позвани чланови Заједничког колегијума Парламентарне скупштине БиХ, председници клубова посланика и делегата, заменици председавајуће Савета министара, директор Дирекције за европске интеграције, председници влада Републике Српске и Федерације БиХ, као и премијери десет кантона и градоначелник Брчко дистрикта.

Европска комисија предложила је у октобру да БиХ буде додељен кандидатски статус за пријем у ЕУ.

image
VV inauguration
banner