Србија и Балкан

Дачић: Изручење Радоичића Приштини није могуће, судиће му се пред домаћим судовима

Неморално је да власт у Приштини, која је дошла из шуме, из ОВК, проглашава српски народ за терористе, поручује министар спољних послова Србије
Дачић: Изручење Радоичића Приштини није могуће, судиће му се пред домаћим судовима© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је, коментаришући Интерполову потерницу за бившим потпредседником Српске листе Миланом Радоичићем, да је изручење Радоичића Приштини немогуће, преноси Данас.

Дачић указује да је председник Србије Александар Вучић раније већ потврдио да је истрага против Радоичића у току, као и да ће се поступак водити искључиво пред домаћим судовима.

"Председник Вучић је рекао да је истрага против Радоичића у току и сви судски процеси ће се водити пред домаћим судовима. Неморално је да власт у Приштини, која је дошла из шуме, из ОВК, проглашава српски народ за терористе", рекао је Дачић.

На питање да ли је за све проблеме с којима се суочава српска заједница једини кривац косовски премијер Аљбин Курти, а да власт у Београду на челу с председником Вучићем не сноси никакву одговорност, Дачић је рекао да је за све проблеме Срба на Косову крива влада Аљбина Куртија, али и ранијих косовских премијера који нису примењивали Бриселски споразум.

"Одговорна је и међународна заједница која мисли да може да нас превари тиме што смо потписали Бриселски споразум. Они сада кажу да нема спровођења Бриселског споразума без претходног признања независног Косова. То је за нас неприхватљиво", рекао је Дачић за агенцију Бета.

Упитан да ли је и шта Бриселски споразум донео српској заједници на Косову, Дачић је казао да је тај споразум донео десет година мира.

"Десет година нисмо трпели притиске да морамо да признамо Косово. Нажалост, међународна заједница је показала да нема кредибилитет да Приштину натера да испуни обавезе из споразума. Српска заједница није у тешкој позицији због Бриселског споразума, него због Куртијевог непоштовања споразума. Став Приштине је да не примени ништа што не одговара њиховом концепту независности", нагласио је он.

Коментаришући одлуку Српске листе да Срби напусте косовске институције, Дачић је казао да је то била реакција на малтретирање и недостатак безбедности и да је та одлука била исправна јер је указала на проблеме које је створила Куртијева политика.

За Охридски споразум Дачић је казао да је председник Александар Вучић изузео своју сагласност везано за делове који се могу протумачити као дефакто или де јуре признање Косова.

"Ми никада нисмо прихватили Охридски споразум у целини. Председник Вучић је рекао да на Косову и Метохији прво треба да се формира ЗСО, па онда можемо да разговарамо о свему", истакао је он.

Упитан шта је, након прихватања француско-немачког плана, као шеф дипломатије урадио на отпризнавању независног Косова, Дачић је рекао да се тај процес наставља, али да се о томе не говори јавно.

"Протеклих година је 28 земаља повукло признање Косова и ми ћемо ту политику наставити", поручио је Дачић.

image