Србија и Балкан

Ђаци слали дојаве о бомбама: Ухапшена мајка седмака са Новог Београда, против друге кривична пријава

Полиција је данас приликом претреса пронашла доказе за више од 80 лажних дојава о постављеним бомбама
Ђаци слали дојаве о бомбама: Ухапшена мајка седмака са Новог Београда, против друге кривична пријава© Antonio Ahel/ATAImages

Двојица дечака (13) стоје иза лажних дојава о бомбама у Основној школи школи "20. октобар" из Београда, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Један од дечака похађа Основну школу "20. октобар" у Новом Београду, која је у претходном периоду добила највећи број претећих мејлова, а само он је, како се сумња, послао више од 80 мејлова својој и другим школама.

Сумња се да су ова двојица седмака у дужем временском периоду, путем електронске поште, користећи сервисе анонимности, учествовали у слању порука претеће садржине образовним и другим институцијама на територији Србије о наводно постављеним експлозивним направама, чиме су угрозили безбедност већег броја деце и грађана у Србији.

С обзиром на то да су извршиоци деца и да нису кривично одговорна, саопштава МУП, полиција је због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело запуштање и злостављање малолетног лица ухапсила А.Б.С. (1981), мајку једног од дечака, којој је одређено задржавање до 48 сати након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведена Трећем основном јавном тужилаштву, док ће против тридесетосмогодишње мајке другог дечака бити поднета кривична пријава у редовном поступку Другом основном јавном тужилаштву.

Јуче су три особе ухапшене у Србији у великој акцији полиције и Тужилаштва за високотехнолошки криминал због лажних дојава о бомбама, али и једна у Чешкој која има само 15 година, сазнају београдски медији.

Ухапшена су тројица мушкараца у Деспотовцу, Зрењанину, као и месту Бероње. Осумњичени имају, 27, 23 и 42 године.

Према сазнању "Блица", једна особа ухапшена је и у Чешкој, а ради се о тинејџеру.

"Пронађена је већа количина ИТ опреме", наводи исти извор упознат са истрагом.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner