Србија и Балкан

Како гласају Срби са КиМ: Пристижу аутобуси из Косовске Митровице, гужве на Брњаку и Јарињу

На парламентарним изборима у Србији право гласа има око 100.000 грађана са Косова и Метохије

Први грађани са централног Косова и Метохије рано јутрос су кренули пут Куршумлије, како би на бирачком месту у оближњој Рачи остварили своје гласачко право на парламентарним изборима у Србији. На парламентарним изборима у Србији право гласа има око 100.000 грађана са Косова и Метохије, који, у зависности од округа у ком живе, гласају у Куршумлији, Врању, Рашки и Тутину.

Приштина није дозволила Србима да гласају на КиМ, тако да ће они гласати у централној Србији.

Иако је ОЕБС на Космету био спреман да се ангажује на прикупљању гласова српских бирача, они морају да гласају ван КиМ, јер је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти као услов да се гласање одржи и на Космету поставио потписивање "међудржавног споразума" са Србијом.

Огроман број грађана са Косова и Метохије возилима се упутио ка централној Србији, па се на адмионистративном прелазу Брњак формирала колона дуга неколико километара, као и на административном прелазу Мердаре. Гужва је од јутро и на Јарињу, а извештачи јављају да је колона возила дуга два километра. Саобраћај се одвија веома успорено, па се очекују дужа задржавања.

Кандидат за посланика на листи Александар Вучић "Србија не сме да стане" и доскорашњи председник Српске листе Горан Ракић гласао је око 9.30 часова.

Он је своју грађанску дужност обавио у Рашки на бирачком месту број 1, преноси "Косово онлајн".

Први гласач у Рачи из Грачанице: Глас за Србију

Први гласач на бирачком месту за општину Приштина Момир Мицић каже да му није било тешко да у раним јутарњим часовима из Грачанице крене за Рачу како би, како је рекао, дао свој глас за државу Србију.

"Очекујемо да победимо, нормално, зато смо и дошли. Поранили смо због славе, Светог Николе и обавеза и да дамо свој глас за државу Србију", рекао је Мицић, а преноси портал "Косово онлајн".

Већ око 6 сати из Лапљег Села код Приштине за Рачу је на гласање организовано кренуло десетак аутомобила и два аутобуса. На гласање нешто после 7 сати су кренули и мештани Грачанице. Грађани Лепосавића на гласање у Рашку стижу организовано аутобусима у 7 сати, грађани Косовске Митровице у 8 сати, Звечана у 10, а Зубиног Потока у 14 сати.

Из Косовске Митровице се очекује да у Рашку током дана стигне 50 аутобуса. Велики број људи доћи ће сопственим превозом. У Рашку пристижу сународници из Лепосавића, Косовске Митровице, Звечана, Србице и Вучитрна. Њима је обезбеђено 16 биралишта у основној и две средње школе, као и у Казновићу и у Рудници, насељима код административне линије.

Право гласа у Косовској Митровици има 15.203, а у Лепосавићу 9.734 бирача. Једананест биралишта је обезбеђено у Рибрићу где ће гласати мештани Зубиног Потока и са територије Призрена и Пећи. 

Мирковић: Гласање у Рачи протиче у најбољем реду

На бирачком месту у Рачи код Куршумлије где гласају житељи Косовског управног округа, одмах по отварању бирачких места створиле су се велике гужве. Грађани са Косова и Метохије у великом броју пристижу како би остварили своје грађанско право.

Председник Градске изборне комисије Јован Мирковић истиче да на бирачким местима у Рачи све протиче у најбољем реду.

"Одзив бирача је више него очекиван. Бирачи пристижу, а неки су и од 7 сати овде. Све протиче у најбољем реду, нисмо имали никаквих проблема. Бирачка места су отворена на време, у 7 сати", рекао је Мирковић.

Милена Крстић из Грачанице, истиче да за њу долазак на гласање у Рачу не представља проблем, већ чињеница да своје право не може да оствари на КиМ.

"Генерално није проблем што смо овде дошли да гласамо, него што не можемо да остваримо наше право на КиМ", рекла је Милена Крстић.

Александар Милић из Чаглавице очекује да изборни процес протекне фер и коректно.

"Очекујем да победи онај ко је најбољи и ко добије највећи проценат гласова", рекао је Милић.

Миломирка Радомировић истиче да, од данашњих избора очекује даљи напредак Србије.

"За наше добро смо дошли да гласамо. Јесмо у годинама, али све за државу Србију", рекла је Миломирка Радомировић.

Грађани са КиМ и даље пристижу на биралишта у Рачи, организованим аутобуским превозом и приватним аутомобилима.

Велике гужве на гласачким местима у Тутину где гласају Срби са КиМ

На гласачким местима у у Основној школи "Меша Селимовић" у Тутину, где гласају Срби са КиМ створиле су се велике гужве.

"Бирачка места отворена су на време. Овде гласају грађани из Зубиног Потока, општине Гора и Пећког округа. Грађани пристижу, гласање траје до 20 часова, све је у реду", рекао је за тв. Мост представник Општинске изборне комисије Иван Башчаревић.

Све информације о изборима у Србији пратите уживо из минута у минут у нашем блогу.

image