Србија и Балкан

Изборна победа, наводна превара и улични протести: Ко прети дестабилизацијом Србије

Коалиција "Србија против насиља" саопштила је да је драстично измењена воља Београђана и да је "више од 40.000 људи без легалног пребивалишта организовано доведено ради подршке СНС листи", али осим својих речи, нису за сада понудили и неке чвршће доказе за ове тврдње
Изборна победа, наводна превара и улични протести: Ко прети дестабилизацијом Србије© FOTO TANJUG/ IRFAN LIČINA

Изборна листа "Србија против насиља" (СПН) оспорила је резултате јучерашњих избора у Београду и позвала становнике главног града да им се придруже данас поподне на протесту испред зграде Републичке изборне комисије.

У саопштењу коалиције издатом у изборној ноћи, неколико сати након затварања биралишта, наводи се да на основу 81 одсто пребројаних гласова у Београду, листа СНС-а има 21.000 гласова више од СПН-а, али и да је "драстично измењена воља Београђана". Коалиција наводи да је "више од 40.000 људи без легалног пребивалишта у Београду организовано доведено ради подршке СНС листи". Због тога траже поништавање избора у Београду и понављање гласања за Скупштину града. А претходно, да се прочисти бирачки списак.

У тренутку док још нису ни сви гласови са парламентарних и локалних избора у Србији пребројани и западни медији пишу о "оптужбама о огромним неправилностима" са којима се суочава владајућа СНС која је, како се додаје, према прелиминарним резултатима остварила убедљиву победу, како то констатује "Политико".

Међу "огромним неправилностима" овај медиј констатује свега два случаја: разбијање возила посматрача "Црте" у Оџацима, без иједног слова о томе да је осумњичени за овај напад истог дана приведен и да је РИК осудио овај инцидент, и фантомске гласаче у београдској Штарк арени које су открили "независни новинари". Откриће новинара прозападних медија и истог таквог СПН-а састоји се у томе да су уочили велики број аутобуса испред арене, претпоставили да су њима довожени људи из Републике Српске које су у арени тражили у бирачким списковима и упућивали на бирачко место где треба да гласају.

"Шта је овде неправилност/незаконито – људи наши држављани, уписани у бирачки списак (који не показује одступање од претходних избора) долазе организовано, гласају на местима где опозиција има 80 одсто контролора +5.600 међународних посматрача", написала је у објави на друштвеној мрежи Икс премијерка Ана Брнабић, једна од потпредседница СНС-а, уз снимак београдске арене.

И премијеркина тврдња да бирачки списак не показује одступања у односу на прошле изборе, као и она лидера СПН-а да је издато чак 40.000 личних карата људима који уствари не живе у Београду, требало би да су лако проверљиве увидом у званичну државну евиденцију и захтевима да она буде предочена јавности. Пре тога, међутим, Београђани су добили позив на протест уз тврдње да су покрадени.

Уствари, грађанима престонице је и пре одржавања избора поручено да буду у "високом старту". Почетком децембра "независни новинари" из "Дојче велеа" упозорили су их да се избори краду пре избора, али и да би "рецимо у Београду" у изборној ноћи могли да избију протести за одбрану народне воље. Из истог текста сазнали смо и да ће опозиција имати посебан софтвер за бројање гласања који ће им помоћи да имају сопствене резултате.

Не знамо како је прошао софтвер, тек Мирослав Алексић из СПН-а је синоћ обавестио новинаре у њиховом изборном штабу да ће целе ноћи бројати гласове, као што не знамо ни како је опозиција тек после избора открила да имамо лажне суграђане и то у величини готово целе једне општине Савски венац.

А није да се нису бавили бирачким списковима и местима пребивалишта пре избора.

Ипак, ако не рачунамо фантомску сустанарку Радицу за коју је Ђорђе Микетић из СПН-а тврдио да је непозната особа коју је одјавио са своје адресе, док према истрази МУП-а коју је јавности предочила премијерка Брнабић такве особе нема нити је икада било на Микетићевој адреси или забринутост новинарке Јелене Зорић да је фалсификован њен потпис на једној изборној листи, да би Виши суд утврдио да је на тој листи уопште нема, мало шта конкретног смо чули о тим предизборним махинацијама.

Али, циљ је постигнут: приче о фалсификовању потписа на изборним листама и лажним пребивалиштима створиле су атмосферу неповерења у регуларност избора у којој дочекасмо и први постизборни дан у којем нас прозападна опозиција позива на протесте да бранимо изборну вољу коју није успео да сачува ни амерички амбасадор Кристофер Хил, један од страних посматрача на изборима.

Нејасно је из саопштења и изјава опозиције о којих се 40.000 људи ради и какав је њихов правни статус, да ли су они однедавно са пребивалиштем у Београду, да ли живе негде друге, а пријављени су овде, мада ништа од тога није противзаконито, каже за РТ Балкан политички аналитичар Бранко Радун. Он додаје да би свакако опозиција морала да изађе са неким доказима за своје тврдње.

"Они су имали своје представнике у бирачким одборима и ако је било нерегуларности, њихови представници су морали то да им пријаве", каже Радун.

Он додаје да овакве тврдње опозиције звуче као алиби за неуспех, мада додаје да не сматра њихов изборни резултат таквим.

"Једино ако су очекивали да победе, онда овај изборни резултат могу сматрати неуспехом", додаје наш саговорник.

Делује као нека стратегија то што се о изборној крађи причало и пре одржаних избора, истиче Радун.

"Као да желе или да оптуже народ што није гласао за њих или да оптуже власт да их је покрала. А цела поента остаје у томе да морају да докажу изборну крађу", наглашава Радун.

Како додаје, избори могу да се оборе тако што ће бирачки одбори да пријаве нерегуларности, на пример на сто места бирачки одбори нису потписали записник, то иде даље на општинску изборну комисију, па на републичку и онда се констатује да има велики број примедби на великом броју изборних места и то доводи у питање легитимитет читавог изборног дана.

"Али ви немате то, немате ни тешке ни масовне пријаве нерегуларности", истиче Радун.

image