Србија и Балкан

РИК објавио прелиминарне резултате, насиље на протесту присталица "Србије против насиља"

На београдским изборима листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" освојила је 38,7 одсто гласова и тиме добила 48 мандата у градској скупштини, од могућих 110, саопштио је Цесид/Ипсос у најновијој пројекцији изборних резултата
РИК објавио прелиминарне резултате, насиље на протесту присталица "Србије против насиља"© AP Photo/Darko Vojinovic

Према до сада објављеним резултатима парламентарних избора, на основу обрађених 7.847 бирачких места од укупно 8.273, листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" освојила је 46,84 одсто, односно 1.678.619 гласова, објављено је у 10 часова на сајту РИК-а.

Излазност на парламентарним изборима је била 59,3 одсто, показали су подаци ЦеСИД/ИПСОС-а.

  • 18. дец 2023 • 22:55

    22:55

    Објављени резултати избора у Војводини

    Покрајинска изборна комисија (ПИК) објавила је прелиминарне резултате избора за посланике у Скупштину АП Војводина на основу 96,79 одсто обрађених бирачких места.

    Највише гласова освојила је листа "Александар Вучић - Војводина не сме да стане". Другопласирана је листа "Ивица Дачић - Премијер Србије", док је трећепласирана листа "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка".

    Према подацима ПИК-а, ово су листе које су прешле цензус:

    • Александар Вучић - Војводина не сме да стане - 47,31 одсто гасова.
    • Ивица Дачић - Премијер Србије - 5,08 одсто гласова
    • Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка - 2,14 одсто гласова.
    • Др Милош Јовановић - Нада за Србију - Нада за Војводину - Српска коалиција НАДА, Национално демократска алтернатива - Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) - Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) - Војислав Михаиловић - 5,15 одсто гласова.
    • Савез војвођанских Мађара - За нашег председника, за нашу заједницу, за будућност - 6,32 одсто гласова.
  • 22:32

    ГИК: Београд не сме да стане 39,35 одсто, СПН 34,26 одсто

    Градска изборна комисија саопштила је вечерас де је усвојила Одлуку о прелиминарним резултатима избора за одборнике Скупштине града Београда, према којој је на основу 92,46 одсто обрађених бирачких места.

    Листа број 1 АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - Београд не сме да стане освојила 341.992 гласа, односно 39,35 одсто гласова и 49 мандата.

    Листа број 3 СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – ДОБРИЦА ВЕСЕЛИНОВИЋ – ПРОФ.ДР ВЛАДИМИР ОБРАДОВИЋ освојила 297.751 глас или 34,26 одсто и 42 мандата.

    ГИК је на 23. седници усвојила Одлуку о прелиминарним резултатима избора за одборнике Скупштине града Београда, одржаних 17. децембра 2023. године, на основу обрађених резултати са 1.091 бирачког места од утврђених 1.180 бирачких места, односно 92,46 одсто, истакао је председник Градске изборне комисије Зоран Лукић.

    Листа број 5 ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА БЕОГРАД је освојила 52.239 гласова, односно 6,01 одсто бирача и седам мандата.

    Листа број 13 МИ-ГЛАС ИЗ НАРОДА, Александар Јерковић освојила је 46.679 гласова или 5,37 одсто и шест мандата.

    Листа број 2 ИВИЦА ДАЧИЋ - ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ, ТОМА ФИЛА-ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАД освојила је 41.764 гласа или 4,81 одсто од броја бирача који су гласали и шест мандата, прецизирао је Зоран Лукић.

    Према прелиминарним резултатима су обухваћена бирачка места која немају лаке и тешке грешке у изборном процесу и која су могла да прођу статистичку обраду података, истакао је Лукић и додао да се у току сутрашњег дана, а у складу са законом очекује отклањање грешака настале у раду бирачких одбора.

  • 22:23

    Демонстранти напали директора Завода за статистику

    Директор Завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је да су га демонстранти приликом уласка на главни улаз у зграду РИК-а. 

  • 22:21

    Приведена група изгредника

    Полиција је привела групу изгредника испред РИК-а, јавља репортер РТ Балкан.

  • 22:15

    Немачка незадовољна изборним резултатима: "Неприхватљиво за земљу кандидата"

    Немачко Министарство иностраних послова незадовољно је резултатима избора одржаних у Србији.

    "Србија је гласала, али ОЕБС и ОДИХР пријављују злоупотребу јавних ресурса, застрашивање бирача и случајеве куповине гласова. То је неприхватљиво за земљу са статусом кандидата за чланство у ЕУ", навело је немачко министарство на друштвеној мрежи Икс.

  • 21:54

    Орлић: Кад Србија против насиља види српску заставу, добије жељу да је изломи

    Учесници протеста дела опозиције у свим случајевима су против насиља, ''осим када је у питању српска застава", сматра потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Владимир Орлић.

    "Ево, ми смо невиђено против насиља...Осим кад видимо ограду са српском заставом - њу одмах добијемо жељу да изломимо. Евентуално и да се шакетамо међусобно, да. А и Скупштину да гађамо јајима, јесте, и то. Мимо тога, против насиља смо...углавном", написао је Орлић на платформи Икс.

    Он је навео да су демонстранти галамили и дували у пиштаљке испред породилишта у улици Народног фронта.

    "Ево нас у Народног фронта. Ево, да видите - како лепо вичемо и дувамо у пиштаљке, док се тик са друге стране улице налази породилиште. Бебе и мајке. Други људи не користе ни сирене на колима када пролазе испред породилишта, ми вичемо и дувамо. Само да нас видите", поручио је Орлић.

    Он се осврнуо и на изјаву потпредседнице Странке слободе и правде Маринике Тепић да "нема улице, ни кварта у ком није било крађе", напомињући да је представница те странке на бирачком месту потврдила да "није било крађе и да је све било коректно".

    Такође је додао да су хиљаде представника те странке без приговора потписали записнике са бирачких места.

  • 21:52

    Демонстранти звижде на представнике "Србија против насиља", гађали их јајима

    Демонстранти су звиждали на Владимира Обрадовића са листе "Србија против насиља" кад је изашао из зграде РИК-а.

    Обрадовић је за "Н1" потврдио да је и он претходно погођен јајетом. Погођена је и Славица Радовановић, пензионисани пуковник полиције и члан Народног покрета Србије.

  • 21:33

    Насиље присталица "Србије против насиља" испред РИК-а, репортерка РТ Балкан погођена у главу

    Демонстранти који подржавају "Србија против насиља" понашају се насилно, гађају новинаре јајима и парадајзом, а репортерка РТ Балкан је погођена лименком пива у главу.

    Демонстранти су бесни и бацају предмете у правцу врата РИК-а, али већина погађа новинаре, јавља репортерка РТ Балкан.

  • 21:29

    РИК објавио прелиминарне резултате

    Републичка изборна комисија саопштила је прелиминарне резултате избора за народне посланике на вечерашњој седници.Обрађено је 96,68 одсто гласова.

    • Листа Србија не сме да стане - 46,71 одсто
    • Листа Србија против насиља - 23,58 одсто
    • Листа око СПС - 6,57 одсто
    • Коалиција Нада - 5,03 одсто
    • "Ми - Глас из народа" - 4,69 одсто
    • Коалиција Двери и Заветника - 2,78 одсто
    • Савез Војвођанских Мађара - 1, 70 одсто
    • СРС - 1,47 одсто
    • Уједињени за правду - 0, 87 одсто
  • 21:18

    Окупљени траже да се уђе у РИК

    Окупљени демонстранти хоће да уђу у зграду где тренутно заседа РИК, јавља извештач РТ Балкан.

    Александар Јовановић Ћута одговара неке од демонстраната од упада у зграду РИК-а.

image