Србија и Балкан

Изгорела повратничка кућа у Белом Пољу код Пећи; Циљ уклањање Срба с КиМ

Власница запаљене куће, срећом, није била ту у тренутку пожара, а ово је већ трећи пут да се имовина њене породице нашла на мети напада
Изгорела повратничка кућа у Белом Пољу код Пећи; Циљ уклањање Срба с КиМ© Канцеларија за Косово и Метохију

Реагујући на пожар који је касно синоћ избио у кући повратничке породице Павловић у Белом Пољу код Пећи, када је изгорела кровна конструкција и причињена значајна материјална штета, Канцеларија за КиМ саопштила је да су мештани те средине узнемирени јер постоје сумња да је пожар подметнут, будући да је имовина ове породице у прошлости већ два пута паљена.

У саопштењу се подсећа да се Павловићи месецима уназад суочавају с притисцима да имање продају локалном Албанцу, а да су на недавно преминулог Благоја и његову супругу, која и данас живи у Белом Пољу, локални Албанци вршили стални притисак да продају имовину, што су они упорно одбијали да учине, решени "да остану и опстану на свом огњишту".

Канцеларија за Косово и Метохију помоћи ће власници, која се у тренутку избијања пожара није налазила у кући, да санира штету на објекту.

"Насиље над српским народом, посебно повратницима који су најрањивија категорија, будући да живе у малим заједницама и често у непријатељском окружењу, постало је готово свакодневна појава на Косову и Метохији, а циљ је потпуно уклањање Срба и брисање трагова српског постојања с тих простора", наводи се у саопштењу.

Канцеларија још једном захтева од међународних снага на КиМ да појачају присуство у већински српским срединама, посебно у изолованим повратничким заједницама, јер у овоме тренутку то је једино што може да одврати насилнике и екстремисте од насртаја на Србе и њихову имовину.

Такође, додаје се и о овом инциденту биће информисане међународне инстанце, јер, наглашава се, муке и патња којима су изложени Срби на Косову и Метохије не смеју и неће бити гурнути под тепих.

Притисак на Србе ради продаје земље

Радио Гораждевац је претходно објавио да је на лице места изашла полиција тзв. Косова, као и да су се повратници окупили у близини запаљеног објекта.

Неколико окупљених људи рекло је да је струја на објекту искључена и да она није могла да буде узрок пожара, као и да се имовина пали углавном домаћинима који не желе да продају своја имања.

"Притискају повратнике насилно да им продају земљу. Људи који неће да им продају земљу, дешава им се паљење кућа, претње аутоматском пушком", рекао је Душан Поповић из Белог Поља за радио Гораждевац.

У Белом Пољу код Пећи живи петнаестак Срба повратника, од којих је петоро деце, а вратили су се на Космет 2003. године.

image