Србија и Балкан

Упозорење др Несторовића о стварању атмосфере Мајдана: "Ништа није случајно"

Београдски протести, најављени и пре одржавања избора, изазивају непријатна подсећања на збивања у Кијеву иза којих су стајале земље Запада
Упозорење др Несторовића о стварању атмосфере Мајдана: "Ништа није случајно"© Brendan Hoffman/Getty Images

Успомене на ватру, дим, проливену крв и погибију "небеске стотине", како су названи људи који су на кијевском централном тргу 2014. положили живот због себичних интереса Запада, најболније су успомене на Евромајдан који је пре десет година уништио будућност Украјине. Легитимни председник Виктор Јанукович је, после масовних протеста, свргнут, а изманипулисана маса на власт је довела далеко подобнијег лидера, Петра Порошенка.

Синоћна дешавања испред Републичке изборне комисије у Београду пробудила су страхове да је протест присталица прозападне опозиције испред ове установе био далеко више од "гандијевске" борбе за наводну изборну правду, и да је пуком срећом, бар синоћ избегнута ескалација.

Неки, међутим, сматрају да Србији ових дана заправо, не прети само ескалација, већ ни мање ни више него – мајданизација.

"Оно што не ваља је стварање нестабилности. Можда је коалиција Србија против насиља незадовољна резултатима избора, али ово што најављују, протесте који ће бити свакодневни, а још није завршен изборни процес и нема званичних резултата избора, плашим се да се ствара атмосфера Мајдана. Тако да има пуно фактора о којима морамо да разговарамо", поручио је новопечени члан парламента Бранислав Несторовић, пре него што је незадовољна опозиција изашла на улицу.

Да се нешто озбиљно "кува" знало се, заправо, и пре него што су грађани изашли на биралишта.

О томе сведочи и снимак разговора лидера изборне листе Србија против насиља са припадницима МУП-а који су чланови коалиције објавили на Твитеру.

Органи реда навели су  у том разговору да су дошли до информација да се планира напад сличном оном који се  2020. године десио у Скупштини, а да су то сазнале "наше безбедносне службе, потврђено је и међу људима из ваших редова (припадницима Србије против насиља), а добили смо и од неких странаца ту информацију". Припаднике коалиције Србија против насиља они су замолили да то не буде "начин и модалитет" јучерашњег дана.

Испоставило се, у међувремену, да су се обистинили страхови МУП-а, али оно што је нејасно јесте то - како је могуће да се, данима пре (наводне) изборне крађе која се још није ни догодила јер избори нису ни били одржани, испланира протест тим поводом?

Да ли је можда Јанко Веселиновић поново консултовао "анђеоске бројеве" и из недељног хороскопа сазнао да власт спрема превару - или постоји неки други, од нас, међутим, скривен разлог због кога је протест припреман унапред?

Због свега тога, тешко је отети се утиску да јуче одржани скуп представља само даље заоштравање раније започетих акција. Избори су изгледа само повод.

Још летос се, док су широм земље организоване протестне шетње, говорило о "мајданизацији" Србије, а на тврдње појединих званичника који су протесте у нашој држави поредили са Евромајданом, одговорила је и украјинска амбасада, тешећи нас да "оно што се понекад покушава у негативном контексту представити као 'украјински сценарио' у ствари представља борбу украјинског народа за своја права против корумпиране и тоталитарне власти".

Огласио се тада и посланик и активиста Александар Оленик тврдећи да протест, који се одржава под паролом "Србија против насиља", представља покушај да Србија нађе своје место на Западу "ако не миром, онда супротно".

Оленик је, како би илустровао своју поенту, стигао чак и до Кијева, и то баш до трга Мајдан.

"Ево нас у Украјини, у Кијеву, на тргу Мајдан. Овде ћемо бити неколико дана и одавде вас позивамо на сутрашње протесте против насиља у Београду. Видим хистерију у режимским медијима, па да нагласим, на Мајдану се бранила и одбранила демократија и европска идеја у Украјини. Протестима у Београду бранимо идеје демократије и ЕУ у Србији уз подршку много, много више грађана него на Вучићевом контрамитингу", навео је Оленик.

Наглашавајући везу између Евромајдана и опозиционих протеста, Оленик је директно рекао да "ништа није случајно".

Проблем је, међутим, у томе што Мајдан није био спонтани излив грађанског незадовољства, већ пажљиво планиран и на Западу режиран државни удар у коме су, како се испоставило, демонстранти убијани са положаја које су држали сами демонстранти. Неко их је, очигледно искористио као топовско месо – што се и данас, десет година касније, такође у продукцији Запада дешава на фронту.

Наговештај о томе да би могао да се спрема покушаје "мајданизације"  у Србији, недавно је у интервјуу за "Новости" изнео и бивши шеф Безбедносно-информативне агенције Александар Вулин.

"Западне амбасаде су почеле да се сусрећу са ДСС-ом када су добили гаранције да ће после избора ићи са Ђиласовом листом и да тако неће бити отпора признавању КиМ, уласку у НАТО и санкцијама Русији. Тако је Ђиласовој листи речено да се не изјашњава отворено ни о једном питању и да кампању воде само кроз нападе на Вучића, а да изборе унапред прогласе нелегитимним и да у изборној ноћи упадну у РИК и позову на нереде", рекао је Вулин након што је због притиска Запада поднео оставку на функцију директора БИА.

За сада, ножеви, мотке и палице нису употребљени. Уместо њих демонстранти су синоћ користили парадајз, јаја, и флаше како би њима гађали државне институције. Надајмо се да ће се демонстранти задржати на својим арсеналом из фрижидера, и да ови други арсенали у Србији неће бити искоришћени као што су их употребљавали у Кијеву.

image