Србија и Балкан

Опет одложено суђење Додику у Сарајеву: Морао сам да дођем у најзагађенији град на свету (ВИДЕО)

Данас је требало да буде одржан главни претрес у предмету проти Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита. Рочиште одложено за 17. јануар
Опет одложено суђење Додику у Сарајеву: Морао сам да дођем у најзагађенији град на свету (ВИДЕО)© TANJUG/ HINA/ FOTO FENA/ Azim Ljajović/ bg

Главни претрес против председника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића поново је одложен у Суду БиХ.

Судија Суда БиХ Мирсад Стрика одредио је за 17. јануар наредно рочиште.

Претрес је одложен јер тужиоци нису били спремни за уводне речи.
Додају да је одбрана Додика тражила изузеће сва три тужиоца, јавио је сарајевски портал Кликс.

Бранилац председника РС Горан Бубић је затражио изузеће тужилаца Недима Ћосића, Нивес Каневчев, Биљане Голијанин, а данас је придодао и Гордану Босиљчић.

"Не постоји непристрасан приступ предмету и зато су наши предлози за изузеће релевантни", рекао је Бубић и појаснио да се и Босиљчићева "придружила оптужници".

Додик је рекао испред суда да је Тужилаштво БиХ неозбиљно и неодговорно и да тужиоци не познају формалну процедуру. Како каже, то су искључиво муслимански оријентисани тужиоци који имају жељу да процесуирају све из Републике Српске.

"Судија је правилно поступио, јер поштује процедуру, као и ми, за разлику од Тужилаштва које не поштује", рекао је Додик

Упитао је и "какви су то правници који не могу да прочитају Кривични закон БиХ, где пише да искључиво Парламентарна скупштина БиХ доноси законе, а није предвиђено ни да предлагач може бити високи представник".

Додикова одбрана је у више наврата захтевала пребацивање суђења у Бању Луку, правдајући то економском исплативошћу и позивајући се на "право на правичан судски процес".

Он је и данас рекао шаљиво да је морао да дође из Лакташа у којем се дише чист ваздух у Сарајево које је најзагађенији град на планети, те да то његова плућа морају да трпе.

Додик је рекао да нема поверење у Суд БиХ, чији је председник ухапшен.

"Ако је тачно због чега је приведен све што је до сада пресуђено је спорно, па је спорно и ово. Ово је поразно, ово је поразно за Америку... Није тужилац богом дана личност, он мора да буде обавезан Уставом, па законом. Не може се поштовати суд који има таквог председника суда, који је одређивао судије... Каква је ово земља... Све је оскрнављено, на све је бачена љага, и на све жртве - муслиманске, хрватске и српске. Говорим о елементарној логици да је немогуће да тужилаштво прихвати да подигне оптужницу против мене, а да нема кривичног дела", рекао је Додик одговарајући на питање новинара.

Сазнање да се овде годинама намештају судски поступци, да постоји овде мафија која је намештала судске поступке за озбиљан новац, од Додика неће добити ништа осим кривичне пријаве.

Напоменуо је да ће потези Бањалуке увек бити реакција, а не акција. Појаснио је да је неприхватљиво да живите у земљи где неко намеће изборна правила.

"Истог дана кад то Шмит уради, ми ћемо донети наш изборни закон у Републици Српској, да наша комисија спроводи изборе, а не БиХ", рекао је Додик.

"'Намећем одлуку о измени закона' - где то има на свету? Што смо ишли џабе у школу? Све дипломе правних факултета згужвати и бацити у ве-це шољу", рекао је Додик коментаришући могућност Високог представника да намеће законе у БиХ.

Поступак против Додика и Лукића покренут је због непоштовања одлука Кристијана Шмита, који у Републици Српској није признат као високи представник БиХ.

Импровизација

Након још једног одложеног главног претреса, адвокат Горан Петронијевић изјавио је да се ово што се у Суду БиХ дешава тешко да може да се назове суђење. Реч је о обиљу импровизација.

"Судија и неко ко очигледно стоји иза тога се упиње да овај поступак води таквом брзином што је повреда права, као што је и одуговлачење поступка", рекао је Петронијевић.

Он је прецизирао да је тај неко Кристијан Шмит, високи представник који нема законодавна овлашћења.

"Само наметање оптужнице не значи могућност доношења пресуде. То значи да он може да лобира, предлаже предузима мере, да би парламентарна скупштина удовољила његовој вољи", рекао је Петронијевић новинарима испред Суда БиХ.

Додао је да не постоји ниједно афричко племе где не постоје трипартитна - законодавна, судска и извршна власт.

"Ми ћемо у наредном периоду обавити одређене активности усмерене на обавештавању наших колега и организација у свету, обратићемо се и чланицама СБ са извештајем о флагрантном кршењу права које је овде присутно", рекао је Петронијевић.

Цвијановић: Оптужница против Додика је политичка ујдурма 

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је данас да је оптужница против Милорада Додика политички припремљена.

"Јасно је да је ово политички припремљена оптужница и да је тешко да поднесе правну оцену и да је чињеница да је убачена у правосуђе не значи да је добила правно утемељење", рекла је Цвијановића новинарима испред Суда БиХ.

Она је нагласила да Кристијан Шмит нема право да доноси законе и нормира неко дело кривичним, јер је Устав јасно прописао ко предлаже и доноси законе.

"Ово је политичка ујдурма и потреба да се Додик и Република Српска политички дисциплинују. Иза свега стоји намера да се неко прогони јер је радио свој посао и да му се ускрати основно право због којег постоји", рекла је Цвијановић.

Она је рекла и да је погођена коментаром судије да су у судницу као публика данас дошле "буџетлије" за време радног времена, истичући да је правосуђе буџетска категорија и да она као члан Председништва БиХ има право да присуствује суђењу.

Испред Суда БиХ Додика је дочекао велики број грађана и функционера Српске аплаузом.

Дочекали су га бројни министри у Републици и у Савету министара из Републике Српске, као и Жељка Цвијановић, Радован Вишковић и Ненад Стевандић.

Окупили су се и представници бројних организација и званичници Републике Српске, представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, министри у Влади Српске, српски министри у Савету министара, посланици и делегати у Парламентарној скупштини БиХ, други носиоци јавних функција, као и представници Срба из ФБиХ.

У Суду БиХ данас је требало да буде одржан главни претрес у предмету који се води против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника, Милоша Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

image