Србија и Балкан

У Суду БиХ главни претрес у предмету против Додика и Лукића: "Смета им јер није послушан"

Одбрана Милорада Додика је тражила измештање процеса, због изјава неких амбасадора, министара па и самог Шмита који су унапред пресудили председнику Републике Српске
У Суду БиХ главни претрес у предмету против Додика и Лукића: "Смета им јер није послушан"© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

У Суду БиХ данас би требало да буде одржан главни претрес у предмету који се води против председника Републике Српске, Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника, Милоша Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Претходно рочиште је одложено пошто је одбрана Додика тражила измештање процеса у надлежни суд у Бањалуку, што је суд у Сарајеву одбио.

Одбрана Милорада Додика је тражила измештање процеса, због његовог контаминирања, односно изјава неких амбасадора, министара па и самог Шмита који су унапред пресудили председнику Републике Српске.

Додик је онима који му суде неприхватљив јер није послушан

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је данас да је срамни судски процес против председника Републике Српске Милорада Додика један од завршних чинова борбе коју против њега воде фактори који не прихватају да он није послушан и да води аутентичну политику народа који представља.

Ковачевић је рекао да ти фактори годинама покушавају да криминализују Додика и на све начине подрже опозицију у Српској, али да ништа од тога није успело, јер су грађани показали да је Додик њихов први избор.

"На крају, прибегли су томе да употребе лажног странца без легитимитета, тако што ће рећи да ће свако ко не буде поштовао његове одлуке ићи у затвор", навео је Ковачевић у изјави за РТРС.

Он је рекао да се председнику Републике Српске и в.д. дирекору Службеног гласника Милошу Лукићу суди јер су радили свој посао у складу са Уставом.

"Милорад Додик је, као израз воље народа, урадио оно што у Уставу пише да мора да уради - потписао указ о проглашењу закона који је усвојила Народна скупштина Републике Српске. Дакле, председнику се суди због тога што је испоштовао своју уставну обавезу", навео је Ковачевић.

Он је нагласио да Додик не води никакве личне сукобе и не гледа личне интересе, већ штити интересе свих грађана Републике Српске које представља и који су му дали легитимитет.

"Да Додик гледа личне интересе, он би прихватио Кристијана Шмита, а да је прихватио Шмита, овог процеса не би било, као ни санкција", каже Ковачевић.

Он истиче да је нечувен политички прогон легитимно изабраног председника, истичући да Републици Српској нико више неће наметати било шта, јер Додик не жели да буде слуга и послушник који гази интересе свога народа.

Ковачевић каже да забрињава то што се поједини представници опозиције састају са Шмитом и "иду у ПИК на састанке".

"Политички ментори дали су им задатак да Додик више не буде присутан у политичком животу. Међутим, то се неће остварити", навео је Ковачевић.

Подсећамо, Шмит није признат у Републици Српској јер његово именовање није потврђено у Савету безбедности УН како је то предвиђено Анексом 10 Дејтонског мировног споразума.

Адвокат Горан Петронијевић изјавио је да не постоји очитији пример политички монтираног процеса од овог у новијој судској пракси. Истиче да они који желе да Додика избаце са политичке сцене, врше притисак да се процес убрза.

image