Србија и Балкан

Шмит опет прети Српској: Прослава 9. јануара крши одлуке Уставног суда БиХ, следе мере

На органима за спровођење закона, Тужилаштву БиХ и полицији, је да предузму одговарајуће законом прописане наредне кораке, посебно у случајевима који се односе на јавне званичнике и државне службенике и њихово учешће у припреми или организацији прославе 9. јануара, поручио је Шмит
Шмит опет прети Српској: Прослава 9. јануара крши одлуке Уставног суда БиХ, следе мереGetty © Sean Gallup

Високи представник, којег у Републици Српској не признају, Кристијан Шмит поновио је да је прослава 9. јануара као Дана Републике Српске јасан и директан пропуст у спровођењу коначних и обавезујућих одлука Уставног суда Босне и Херцеговине, као и одлука високог представника од 1. јула 2023.

Шмит је упозорио да непоштовање одлука Уставног суда представља кривично дело према Кривичном закону Босне и Херцеговине.

На органима за спровођење закона, Тужилаштву БиХ и полицији, је да предузму одговарајуће законом прописане наредне кораке, посебно у случајевима који се односе на јавне званичнике и државне службенике и њихово учешће у припреми или организацији прославе 9. јануара.

"Владавина права је незаобилазан предуслов за стабилну и просперитетну будућност свих грађана Босне и Херцеговине, заједно са комуникацијом, дијалогом и компромисом. Ово би требало да буду водећи принципи у одлучивању о обележавању Дана Републике Српске, јер ће само тада ово бити празник који ће сви грађани моћи да прихвате и славе и који може ојачати везе међу грађанима РС, а не даље их делити", додао је Кристијан Шмит.

image