Србија и Балкан

Небојша Родић постављен на дужност амбасадора Србије у Црној Гори

У Службеном гласнику објављен је "Указ о постављењу на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Црној Гори"
Небојша Родић постављен на дужност амбасадора Србије у Црној Гори© TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC,

Небојша Родић je указом председника Србије Александра Вучића постављен на дужност амбасадора у Црној Гори, објављено је у Службеном гласнику Србије.

"Поставља се Небојша Родић на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Црној Гори. Овај указ ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у 'Службеном гласнику Републике Србије'", објављено је у Службеном гласнику.

У Службеном гласнику објављен је "Указ о постављењу на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Црној Гори".

Родић је стално запослен у Министарству спољних послова Србије, са звањем амбасадора, од 2000. године.

Био је амбасадор у Азербејџану, а 2018. године је именован за амбасадора у Републици Аустрији

Радио је и на пословима помоћника министра за информисање, потом државног подсекретара.

Наводи се да је у Народној Скупштини Србије радио на пословима заменика секретара Скупштине и шефа кабинета председника Скупштине, као и председника Србије Томислава Николића.

Обављао је дужност Генералног секретара председника Србије, затим је до 2013. године био директор Безбедносно-информативне агенције (БИА), као и члан Владе и министар одбране Србије до априла 2014. године.

Србија више од две године није имала амбасадора у Подгорици, као ни Црна Гора у Србији.

Претходни амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић је проглашен персоном нон грата и протеран је из Црне Горе након што је крајем 2020. године Подгоричку скупштину из 1918. назвао "слободним изразом народне воље за уједињење са братском Србијом".

Божовић је наставио да из Београда обавља функцију, а и поред најаве да би се могло реципрочно одговорити званичној Подгорици, Влада Србије је одустала од проглашавања амбасадора Црне Горе Тарзана Милошевића персоном нон грата.

Њега је, међутим, бивша Влада Здравка Кривокапића повукла из Београда у фебруару 2021, па је то дипломатско место остало упражњено.

image