Србија и Балкан

Зашто још није именован амбасадор Црне Горе у Србији? Иза свега је сукоб Спајића и Милатовића

Након што је Милојко Спајић постао премијер, Црна Гора још није именовала нове амбасадоре, упркос позиву председника државе Јакова Милатовића
Зашто још није именован амбасадор Црне Горе у Србији? Иза свега је сукоб Спајића и Милатовића© R.R./ATAImages

Влада Црне Горе игнорише потребу за успостављањем дијалога о координацији спољне политике, а превасходно питању попуњавања дипломатске мреже, рекао је данас црногорски председник Јаков Милатовић.

Милатовић је новинарима, након свечаности поводом 20 година рада институције Омбудсмана, рекао да је Кабинет председника почетком новембра послао допис влади јер је желео да се покрену спољно-политичке консултације.

"И поред наше упорности, чини ми се да влада тренутно игнорише потребу да се успостави формалан и цивилизован дијалог о координацији спољне политике, а пре свега да се отворе питања која се тичу попуњавања наше дипломатске мреже која је, као што знате, поприлично празна", казао је Милатовић.

Он је рекао да Црна Гора на многим важним међународним адресама нема амбасадоре и да је то веома важно и хитно питање које се мора заједнички отворити и договорити.

Навео је и да влада предлаже амбасадоре, након чега мишљења дају надлежни одбор Скупштине и председник државе.

"То је важно питање о којем треба да се договоримо. Један позив влади и свим актерима у том процесу да дођу на спољнополитичке консултације на које су уредно позвани од председника државе", казао је Милатовић апелујући на владу да покаже озбиљност и одговорност у односу на то питање.

Упитан да ли то значи да се није добро кренуло у комуникацији између владе и председника он је казао да је то питање за владу.

"Председник је више пута уредно позивао на консултације. Због чега се оне још нису десиле, претпостављам да то још увек није Влади приоритет", навео је Милатовић, пренео је портал РТЦГ.

image