Србија и Балкан

Додик: Право у БиХ је мртво, америчка амбасада од правосуђа направила ријалити

У Српској се не питају странци, већ само народ који је на изборима рекао коју политику подржава, каже председник РС Милорад Додик
Додик: Право у БиХ је мртво, америчка амбасада од правосуђа направила ријалити© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су америчка амбасада и особље својим уплитањем и интервенцијама напрaвили "ријалити програм од нечега што би требало да се зове правосуђе, а познајемо га као неуставни Суд и Тужилаштво БиХ".

"Јасно је да је право у БиХ мртво и да странци контролишу све. Они то и не крију, него јавно прете процесима ако се не ради оно што они нареде. То њихово насилничко и бахато понашање довело је до тога да су у врху правосуђа људи који су тешко компромитовани и сада сви сведочимо успесима и резултатима њихових великих реформи", написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Према његовим речима, они су срушили и Суд, и правду, и институције и институционално деловање и допринели да тамо где "треба да буде ред, влада хаос и безакоње".

"Кристијан Шмит јавно изјави да треба пружити 'подршку Тужилаштву', да је потребна администрација у БиХ која се може успоставити уз 'спољну помоћ' и нико на то не каже ништа у БиХ. Нико ту не види ништа спорно. Јавно потврди да у Тужилаштву и Суду не раде правници професионалци, него слепи послушници америчке администрације и сад неко на то треба да ћути и да то дозволи. Један илегалац као дворска луда иде по Српској и Федерацији и обећава коме стигне да ће нешто наметати. И то треба звати сувереном земљом? Сутра може доћи било ко у БиХ и рећи странци то подржавају и муслиманске странке би реклe - да, може. Е па не може и неће моћи", додао је председник РС.

Он је напоменуо да се у Српској не питају странци, ни изабрани ни неизабрани, већ само народ који је и на изборима рекао коју политику подржава, "а то није ни поданичка ни издајничка, него политика која доследно поштује Устав и Дејтонски споразум".

image