Србија и Балкан

Давенпорт: Оснивање ЗСО обавеза из Првог бриселског споразума 2013. године

Спремни смо да подржимо спровођење тог споразум уколико дође до статута који је у складу са обавезама из дијалога Београда и Приштине, истакао је шеф мисије ОЕБС
Давенпорт: Оснивање ЗСО обавеза из Првог бриселског споразума 2013. године© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic, file

Шеф мисије ОЕБС у Приштини Мајкл Давенпорт изјавио је да је оснивање ЗСО обавеза која је произашла из Бриселског споразума 2013. године.

"Оснивање Заједнице општина са српском већином је обавеза произашла из првог споразума 2013. године", рекао је Давенпорт за РТК2.

Додао је да је мисија ОЕБС спремна да подржи спровођење и тог споразума, ако, како је навео, "дође до једног статута који ће бити у складу са обавезама у оквиру дијалога и који одговара свим потребама".

Формирање Заједнице српских општина предвиђено је Бриселским споразумом из 2013. године, али Приштина 10 година одбија да испуни ту обавезу.

Говорећи о неспровођењу одлуке уставног суда у Приштини о враћању земљишта манастиру Високи Дечани, Давенпорт је рекао да је став мисије ОЕБС о томе "јасан" и позвао на спровођење одлуке тог суда из 2016. године.

"Пре седам година је дошло до ове одлуке и није прихватљиво да се не имплементира. Реч је о власништву манастира од 24 хектара. Позивамо надлежне органе да све своје обавезе испуне да дође до уписивање тог земљишта у катастар, то је јасна ствар, у питању је владавина права”, истакао је шеф мисије ОЕБС.

image