Србија и Балкан

Завршен још један протест, организатори најавили ново окупљање за сутра (ФОТО)

Вечерас је завршен осми протест присталица коалиције "Србија против насиља", а за сутра је најављено поновно окупљање испред РИК-а у 18 сати
Завршен још један протест, организатори најавили ново окупљање за сутра (ФОТО)© РТ Балкан

Присталице коалиције "Србија против насиља" (СПН) поново су се вечерас окупиле испред зграде Републичке изборне комисије (РИК).

Њима су се придружили и студенти, који су раније данас протестовали испред зграде Министарства државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) и тражили да им се омогући увид у бирачки списак, а због чега је шест сати био блокиран саобраћај у Улици кнеза Милоша, Немањиној, Бирчаниновој.

Представници коалиције СПН истакли су да су испред РИК-а како би подржали колеге који штрајкују глађу осам дана и поновили своје захтеве који се односе на понављање избора.

Демонстранти су на позив посланика ДС-а Срђана Миливојевића кренули у протестну шетњу ка згради МУП-а у улици Булевара деспота Стефана, где је протест и завршен.

Представници листе "Србија против насиља" су рекли да ће, уколико њихови захтеви не буду испуњени, протест бити одржан и сутра, такође у 18 часова.

Шеф Бироа за координацију служби безбедности Ивица Дачић изјавио је након седнице Бироа, на којој је анализирана безбедносна ситуација након покушаја демонстраната да насилно уђу у Стари Двор у Београду, да је ситуација у Србији стабилна и да ће држава наставити координирано да делује на заштити уставно правног поретка.

Републичка изборна комисија донела је данас решења о спровођењу поновног гласања на бирачким местима на којима је поништено гласање на изборима за народне посланике одржаним 17. децембра. Раније је РИК саопштила да ће право гласа на поновљеним изборима имати 12.240 гласача и да ће се одржати на 28 места и то 30. децембра.

Више јавно тужилаштво у Београду (ВЈТ) саопштило је вечерас да су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије у недељу увече, на нападе насилних демонстраната на Скупштину града Београда реаговали у складу са Законом о полицији.

  • 25. дец 2023 • 22:04

    22:04

    РИК донела решења о спровођењу поновљеног гласања

    Републичка изборна комисија донела је данас решења о спровођењу поновног гласања на бирачким местима на којима је поништено гласање на изборима за народне посланике одржаним 17. децембра.

    Раније је РИК саопштила да ће право гласа на поновљеним изборима имати 12.240 гласача и да ће се одржати на 28 места и то 30. децембра.

    Такође данас је РИК донела одлуку о измени и допунама одлуке о облику, изгледу, боји и садржини гласачког листића и контролног листа за проверу исправности гласачке кутије за спровођење поновног гласања на изборима за народне посланике, као и Одлуку о утврђивању броја гласачких листића за спровођење поновног гласања на изборима за народне посланике 30. децембра.

    РИК је данас одлучивала о појединачним приговорима бирача и подносилаца изборних листа. Неке од њих су одбацили као недозвољене, а за неке су навели да нису надлежни.

    На седници, чланови РИК одлучивали су о приговору који су заједно поднели бирачи Срђан Ного, Сузана Ного и Даница Ного из Београда, те их одбацили као недозвољене.

    РИК је одлучивао и о приговору подносиоца Изборне листе Милица Ђурђевић Стаменковски Бошко Обрадовић и констатовао да је недозвољен.

    За приговор подносиоца Изборне листе "Пожега против насиља" за изборе за одборнике Скупштине општине Пожега, РИК је донела Решење којим се сматра стварно ненадлежном и предмет вратила Општинској изборној комисији као надлежној за одлучивање по наведеном приговору.

    Приговор подносиоца Изборне листе Милица Ђурђевић Стаменковски - Бошко Обрадовић - Национано окупљање - Државотворна снага - Српска странка Заветници – Српски покрет Двери, РИК је одбацила као недозвољен.
    Приговор бирача Дуње Цветковић, чланови РИК такође су одбацили као недозвољен.

  • 20:39

    Миливојевић: Опозиција ће саставити захтев за пријем у полицију

    Срђан Миливојевић поручио је да неће оставити ниједног грађанина на "милост и немилост Вучићевој полицији". Навео је да ће се саставити захтев полицији као и пријава против сваког члана полиције који су синоћ користили прекомерну силу.

    Он је позвао родитеље свих ухапшених који не знају где су им деца да им дају захтеве, као и да ће добити бесплатну правну помоћ адвоката.

    Рекао је да ће сада у просторијама РИК-а саставити захтев за пријем у полицију за сутра у 7 часова.

    Лидери опозиције позвали су грађане да се и сутра у 18 часова састану испред РИК-а.

  • 20:20

    Брнабић: Вечерас иду до полиције да траже ослобађање тих "убачених елемената"

    Председница Владе Србије Ана Брнабић огласила се на друштвеној мрежи Икс.

    "Овако иду њихове приче: Када су кренули са нападима на Стари двор, рекли су да људи имају право на бес; Када су видели да им то не иде у прилог, рекли су да су насилници 'убачени елементи'; Вечерас иду до полиције да траже ослобађање тих "убачених елемената". И тако у круг", написала је Брнабић.

    Подсетимо, демонстранти окупљени око Драгана Ђиласа вечерас су прошетали од зграде РИК-а до полицијске станице у 29. новембра, где се сада налазе.

  • 19:52

    Демонстранти стигли до зграде МУП-а

    Колона грађана стигла је испред полицијске станице у 29. новембра (Булевар деспота Стефана).


    Представници опозиције покушали су да разговарају са представницима полиције и сазнају шта се дешава са ухапшенима на протестима синоћ, међу којима је било доста студената, јављају београдски медији.

  • 19:01

    Демонстранти кренули ка згради МУП-а

    Посланик ДС-а Срђан Миливојевић позвао је демонстранте да крену ка полицијској управи за Град Београд у Булевару деспота Стефана.

    Окупљени су почели да формирају колону и кренули су ка Булевару деспота Стефана (29. новембра)

  • 18:54

    Алексић се захвалио студентима

    Један од носилаца листе "Србија против насиља" Мирослав Алексић је поздравио студенте и њихову данашњу акцију и борбу.

    "Ви сте понос и будућност Србије и ви сте ти који треба да бирате у којој ћете земљи живите. Хвала вам што се на овим улицама борите за свој град и своју Србију. Хвала и свима другима који упорно долазе овде и дају подршку и Мариники, и другима који урушавају своје здравље да би се изборили против крађе", поручио је окупљенима испред РИК-а Мирослав Алексић.

    Алексић је навео и да је Владими Обрадовић синоћ хтео да уђе у Стари двор и обрати се окупљенима.

    "Није му било одобрено", истакао је Алексић.

  • 18:52

    Хил: Насиљу и вандализму над институцијама није место у демократском друштву

    Насиљу и вандализму над државним институцијама није место у демократском друштву, рекао је амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил и додао да легитимитет демократских процеса зависи од транспарентности и спремности свих да поштују вољу народа.

    "У сатима и данима који су пред нама, лидери Србије и њени грађани треба да се сете: Легитимитет демократских процеса зависи од транспарентности и спремности свих странака, било победничких или губитничких, да поштују вољу народа изражену на изборима", написао је Хил на друштвеној мрежи Икс.

    Опширније прочитајте овде.

  • 18:50

    Блокиран саобраћај у Краља Милана

    Саобраћај у улици Краља Милана је блокиран, а како јавља Н1 мање је окупљених него синоћ.

  • 18:39

    Јовановић Ћута: Нема одустајања

    Aлександар Јовановић Ћута из Еколошког устанка рекао је да нема одустајања и да је кључна реч побуна.

  • 18:27

    Обрадовић: Очигледно је донета одлука да се нама не дозволи да уђемо у Скупштину града

    Кандидат коалиције "Србија против насиља" за градоначелника Владимир Обрадовић рекао је да никада није био проблем да уђе у Скупштину, а када је јуче пробао да уђе нису га пустили, чак ни на службени улаз.

    "Тако да је очигледно била донета одлука да се нама не дозволи да уђемо у Скупштину града", нагласио је он.

image