Србија и Балкан

Стаменковић: Дојаве о бомбама малолетници уговарали путем видео игара

Главни тужилац Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал рекао је да је више малолетних лица из иностранства на различите начине учествовало у извршењу кривичних дела
Стаменковић: Дојаве о бомбама малолетници уговарали путем видео игара© M.M./ATAImages

Главни тужилац Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић је, поводом истраге о лажним дојавама о бомбама у школама широм Србије, рекао да је досад откривено више малолетника из иностранства који су користили разне програме како би комуницирали, од оних уграђених у рачунарске игре, до оних који постоје самостално и захтевају посебну инсталацију и подешавање.

"Један од таквих програма 'Дискорд' коришћен је у овом случају. Овај програм је јако популаран код играча, посебно зато што је комуникација путем њега заштићена индустријским стандардом криптоване заштите. Тиме је праћење те комуникације врло отежано, али није немогуће", изјавио је Стаменковић за "Политику".

Према његовим речима, више малолетних лица из иностранства је на различите начине учествовало у извршењу кривичних дела.

"До сада су, према нашим сазнањима, полиција и тужилаштва тих земаља процесуирали три малолетна лица, по једно у Републици Чешкој и БиХ, док трећу земљу у овом моменту не могу да откривам из процесних разлога. Могу да кажем да се ради о земљи из нашег окружења", указао је Стаменковић.

Он је навео да је малолетно лице у Чешкој, без свести и воље да чини кривична дела ставило на располагање одређене техничке ресурсе домаћим извршиоцима, док је малолетник из БиХ наручивао слање претњи на територији те земље, а треће лице из суседне земље је давало техничке савете извршиоцима на територији Србије.

"У ком обиму и на који начин ће та лица бити процесуирана, одлуку ће донети надлежни органи у тим земљама. Ми у овом моменту немамо интерес да водимо поступак против њих јер они нису директни извршиоци дела чијим су извршењем наступиле штетне последице у Србији", рекао је Стаменковић.

Стаменковић је објаснио да су се малолетна лица повезала због заједничког интереса у вези са одређеном видео игром коју су играли.

"Ипак, врло брзо, с обзиром на то да су вршњаци, започели су комуникацију у вези са свакодневним школским обавезама и проблемима које имају у вези са њима. Врло брзо су дошли до њиховог решења, да пошаљу електронску пошту којом ће претити детонацијом експлозивним направама", рекао је Стаменковић.

Он је навео да су истражни органи посебно забринути због чињенице да се као извршиоци кривичних дела уочавају деца која имају од 12 до 14 година.

На питање могу ли истражни органи да изађу на крај са малолетницима који дојављују бомбе, Стаменковић је рекао да могу, што су и истражни органи показали.

"Оно што застрашује јесте последица коју су та деца нанела свом непосредном окружењу, породици, школи, граду, на крају и земљи. Хиљаде полицајаца и тужилаца су били и још су ангажовани на безбедности школског система код нас", нагласио је Стаменковић.

Због лажних дојава о експлозивним направама у школама у Србији, до сада је процесуирано седам особа - четири малолетне и три пунолетне. Такође, поступци су покренути и против шесторо родитеља због, по оцени надлежних основних тужилаштава, сумње да су грубим занемаривањем васпитања запустили своју децу.

image