Србија и Балкан

И даље жигосани: Визна либерализација ипак не важи за Србе са севера КиМ

ЕК предложила средином новембра да визна либерализација важи и за власнике пасоша које издаје Кородинациона управа МУП-а Србије, односно и за Србе са Севера, али коначна одлука није донета, процедура би могла да потраје више месеци
И даље жигосани: Визна либерализација ипак не важи за Србе са севера КиМGetty © Carsten Koall

Визна либерализација за путовања у земље ЕУ за грађане тзв. Косова која је ступила на снагу првог дана 2024. године ипак не важи за Србе са севера Косова и Метохије и остале грађане Косова који имају пасоше које издаје Координациона управа МУП-а Републике Србије.

Како је из Брисела потврђено за "Косово онлајн" око такве одлуке морали би да се сагласе Европски парламент и Савет ЕУ а процедура је, наводно, већ покренута.

Иначе, Европска комисија крајем прошле године поднела је предлог да визна либерализација важи и за пасоше које издаје Координациона урпава МУП-а Републике Србије али одлука о томе није донета до 1. јануара 2024. године, односно до почетка визне либерализације за тзв. Косово.

Према сазнањима портала "Косово онлајн" предлог одлуке требало би почетком јануара да разматра Радна група Савета ЕУ за Западни Балкан.

Како даље налаже процедура, ако предлог Европске комисије прође ову радну групу, биће даље разматран на Радној групе за визе, а тек онда следи и потврда у Европском парламенту. Последњи корак је одобрење на министарском састанку.

По речима Милице Ракић Андрић, програмског менаџера НВО Нове друштвене иницијативе из Косовске Митровице та процедура могла би да потраје и неколико месеци.

Иначе, предлог Европске комисије из новембра месеца прошле године да визна либерализација важи и за Србе са севера КиМ, а затим и гласно противљење и власти у Приштини и албанских НВО том предлогу,  са доста скепсе је примљен тада међу Србима на северу КиМ. 

"Ако смо ми Срби на Косову и Метохији изложени свакодневним нападима, прогону, ако некажњено пале и отимају нашу имовину, пуцају на нашу децу, ако  нас убијају а нико не одговара, ако скрнаве и прекопавају наша гробља, руше споменике и све то пред оком њиховог Запада, ако смо овде жигосани, живимо у гетима, зашто би онда другачије било што се тиче наших путаовања на тај исти Запад? Не бих се заиста зачудили да визни режим за нас Србе са КиМ остане, Курти протестује и кука на све стране, па се може десити да и даље што се тиче путовања на Запад, у земље Европске уније, останемо дискриминисани, људи другог реда!", рекли су тада неки од Срба из Северне Митровице за РТ Балкан.

Петнаест НВО српске заједнице на Косову и Метохији успротивило се тада  апелу косовских НВО које су од Брисела затражиле да одустане од намере да укине визе грађанима који живе на КиМ и имају пасоше Србије.

Иначе, из Европске комисије још пролетос је, крајем априла, после усвајања одлуке о визној либерализацији за тзв. Косово, најпре саопштено да она неће важити за грађане који имају пасоше које издају српски органи, односно Координациони директорат МУП-а Србије.

Известилац Европског парламента за визе за Косово Тијс Ројтен на питање новинара да ли ће либерализацију виза моћи да уживају и Срби који имају српске пасоше кратко је тада рекао да је "законодавство веома пажљиво формулисано" и да "грађани Косова са документом који издају косовске власти могу слободно да путују".

Потпредседник Владе Косова Бесник Бисљими тада је рекао да ће "сви косовски Срби који још немају пасоше Косова моћи да их изваде у року од осам месеци како би путовали без виза у ЕУ од 1. јануара 2024. године".

"Колико знам, није велики број Срба који имају косовске пасоше, можда десетак, петнаест посто, не више. То је питање достојанства, оданости нашој држави Србији. Мада, и РКС таблице су биле питање достојанства па смо били приморани да их после година опирања  узмемо", рекао нам је крајем новембра један од Срба из Северне Митровице, реагујући на вест да је Европска комисија предложила да се визе за земље ЕУ укину и за грађане Косова са српским пасошима.

image