Србија и Балкан

Уставни одбор Скупштине ЦГ: Ђукановић несумњиво повредио устав

Покреће се поступак утврђивања одговорности председника државе
Уставни одбор Скупштине ЦГ: Ђукановић несумњиво повредио уставwww.globallookpress.com © Evandro Inetti/ZUMAPRESS.com

Уставни одбор Скупштине Црне Горе усвојио је предлог за покретање поступка како би се утврдило да ли је председник државе Мило Ђукановић повредио Устав. Предлог је поднела парламентарна већина формирана августа 2020.

"За" је гласало свих седам посланика партија већине, док опозиција није присуствовала седници, преноси Танјуг.

Посланици парламентарне већине (Демократски фронт, Демократе-Демос, ГП УРА-ЦИВИС, Социјалистичка народна партија, Уједињена и Права Црна Гора) поднели су 15. октобра Скупштини иновирани Предлог за покретање поступка за утврђивање Ђукановићеве одговорности за повреду Устава Црне Горе тиме што мандат за састављање владе није поверио Миодрагу Лекићу иако је обезбедио подршку довољног броја посланика.

Председница Одбора Симонида Кордић (ДФ) казала је да је предлагање мандатара обавеза коју Устав стриктно прописује председнику.

Она је подсетила да председник није упутио позив на консултације представницима свих парламентраних партија.

"Међу позванима се није нашао ни Миодраг Лекић, председник Демоса - управо она особа која има подршку 41 посланика да буде мандатар за састав нове владе. Саставни део тог неуставног поступања јесте чињеница да се у овом процесу председник позвао на потребу да посланици доставе 41 потпис. Устав не познаје такву институцију", указала је Симонида Кордић.

Подсетила је да Дритан Абазовић, кад је формирао владу, није имао подршку 41 посланика, али је кроз консултације оценио да има потенцијал да ту подршку обезбеди.

"С обзиром на то да мандат није дат ниједној особи, Скупштина је спречена у обављању уставних овлашћења да бира владу и врши контролни надзор над извршном влашћу", рекла је Кордић.

Владимир Мартиновић (Демократе) рекао је да је јасно да је Ђукановић прекршио Устав, те додао да га то и не чуди.

"Није први пут да неко ко треба да се бори да штити Устав, баца га под ноге. Он је био дужан да поштује надлежности из Устава, а урадио је супротно од тога", рекао је Мартиновић.

Он је додао да Ђукановић силом, блокадом институција, блокадом избора владе, кршењем закона, жели да држи власт и спаси свој политички субјект.

"Овде је у потпуности јасно да Ђукановић није поштовао Устав", казао је Мартиновић.

Никола Бајчетић (ПзП) рекао је да Ђукановић у континуитету одбија сарадњу са парламентарном већином самим тим што је небројено пута вратио законе на поновно одлучивање, па је било за очекивати да, након изборних пораза његове партије, свесно поново уђе у кршење Устава и блокира политичке прилике у Црној Гори.

Милан Кнежевић (ДФ) рекао је да му је жао што на седницу нису дошли ДПС и њихови традиционални коалициони партнери који су се одлучили за ванинституционално деловање кроз учешће на протестима, које не организују они него "неке НВО", а финансирају их "екипе из Бемакс-а и осталих грађевинских и полуграђевинских кланова".

Он је позвао ДПС да се врати у институције система јер њихово радикално деловање удаљава Црну Гору од пута ка ЕУ.

Кнежевић је најавио да су спремни да разговарају о Закону о председнику ако Ђукановић да мандат Миодрагу Лекићу.

"Ако Лекић нема подршку 41 посланика, скраћујемо мандат Скупштини и идемо на изборе. Али је неопходно да проверимо то", рекао је Кнежевић, а пренеле подгоричке "Вијести".

Он је апеловао на ДПС и да се изгласа макар један судија Уставног суда, чији је рад блокиран јер нема кворума за одлучивање а ниједан од кандидата за попуњавање четири од 7 упражњених места није добио неопходну двотрећинску већину гласова у Скупштини ЦГ.

image