Србија и Балкан

Куртијев демографски инжењеринг: Законом би да Србе сведу на један одсто

У том случају захтев да се формира ЗСО постаће бесмислен
Куртијев демографски инжењеринг: Законом би да Србе сведу на један одсто© Andreas Gora/Keystone Press Agency

Смањити број Срба на ниво статистичке грешке, а повећати број Албанаца, макар само "на папиру". Такву вештачки створену слику прижељкује премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти како би је приказивао представницима међународне заједнице кад год му помену права мањинских заједница на КиМ, али и испуњавање преузетих обавеза.

Серија Куртијевих потеза потврђује истинитост прича из бриселских салона да му је жеља да на територији КиМ остане највише један одсто наших сународника, ако може и мање. Досад је испробао све механизме принуде - застрашивања, хапшења, пљачке имовине, лажне оптужнице, а процењује се да се због тога само прошле године одселило 11 одсто Срба. 

Пре два дана у Приштини, у веома обиман дневни ред уметнут је и наизглед технички нацрт закона о држављанству тзв. Косова. Курти је рекао да се овим актом посебно олакшава стицање докумената за особе са дозволом сталног боравка, укључујући и Албанце из Прешева, Медвеђе и Бујановца. 

"Закон успоставља постепен приступ до обијања докумената у складу са националним интересима и безбедносним циљевима", додао је министар спољних послова тзв. Косова Џељаљ Свечља. 

Како се бирократским путем буде повећавао број Албанаца на КиМ, тако ће опадати број осталих, посебно Срба. У Приштини су свесни да цела операција представља систем спојених судова, те да мора бити пажљиво спроведена.

Визна либерализација, која ће од 1. јануара важити и за све житеље КиМ, биће мотив многима, а посебно младима, да напусте покрајну у потрази за послом, а бежећи од криминала и корупције у којима се гуши лажна држава. Због тога је неопходан хитан увоз нових "држављана" како би се задржао, а затим и повећао број Албанаца. Док добро не наштелује све бројке, Курти не жури да на тзв. Косову организује попис. 

Шта Курти конкретно добија ако присуство Срба на КиМ сведе на један одсто? У том случају захтев да се формира ЗСО постаће бесмислен, јер ће се бранити тиме да у њој нема ко да живи. Друго, у неком тренутку моћи ће да преиспита и број загарантованих места за Србе у приштинском парламенту, будући да су му српски посланици досад били велика сметња за изгласавање одлука које директно ударају на права Срба.

image
VV inauguration
banner