Свет

Османи: Русију неће моћи да искључе из ОЕБС-а као Југославију за време рата

Русију на састанку представља министар спољних послова Сергеј Лавров, којем је ово прва посета Европи од почетка Специјалне војне операције у Украјини
Османи: Русију неће моћи да искључе из ОЕБС-а као Југославију за време рата© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Дискусије о искључивању Русије из ОЕБС тренутно су исцрпљене, принцип консензуса без сагласности Москве у организацији неће функционисати, рекао је председавајући организацијом, министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи.

"У ОЕБС је било дискусија о томе да се Русија искључи због кршења основног принципа организације. Постоје два аргумента због чега се то не сме урадити: правни и политички", рекао је Османи на конференцији за медије по завршетку министарског састанка у Скопљу.

Према његовим речима, принцип консензуса без сагласности једног члана већ је примењен када је Југославија била искључена због сукоба у тој земљи.

"Али, ми сматрамо да тај принцип 'консензус минус један' сада неће функционисати јер унутар ОЕБС-а постоје размимоилажења у ставовима. Неке чланице сматрају да је ОЕБС основан као платформа за дијалог међу земљама које имају супротстављена мишљења. Смисао ОЕБС је у томе да их окупља кроз сарадњу и ангажовање; свеобухватни приступ безбедности у циљу мира и стабилности у нашем региону. Зато сматрам да је та дискусија исцрпљена, барем у овом тренутку", рекао је Османи.

Годишњи састанак министара спољних послова 57 држава чланица ОЕБС-а одржан је јуче и данас у главном граду Северне Македоније. Саопштено је да ће учесници разговарати о безбедносним проблемима у Европи у контексту актуелног украјинског сукоба, а такође ће одлучити о избору следећег председавајућег.

Естонија се помињала као могући наследник Северне Македоније , али су се томе успротивиле Русија и Белорусија . Након тога, Малта је предложила своју кандидатуру. Османи је подржао ову иницијативу. Као резултат тога, све земље су се сложиле са овим, а такође су продужиле на три године мандате четири највиша руководећа места – генералног секретара и шефова три аутономне институције.

Русију на састанку представља министар спољних послова Сергеј Лавров. Ово путовање је била његова прва посета Европи од почетка специјалне операције у Украјини, осим посета Белорусији и Турској .

image