Србија и Балкан

Бизарни случај Николе Сандуловића: Како је антируска опозиција заволела политичара хапшеног у Сабљи

Лидер Републиканске странке наводно је јуче нестао, а онда се на радост укрофила Чедомира Стојковића јутрос појавио, наводно, на ВМА
Бизарни случај Николе Сандуловића: Како је антируска опозиција заволела политичара хапшеног у Сабљи© A.K./ATAImages

Голубарска мафија, БИА или неко трећи: Ко би могао да зна где је, да ли је и како нестао лидер Републиканске странке Никола Сандуловић, хапшен у акцији "Сабља" спроведеној због убиства премијера Србије Зорана Ђинђића, одмах након што је одао пошту терористи Адему Јашарију, и "у име свих Срба", како је рекао, затражио опроштај због смрти припадника злочиначке ОВК убијених у окршају са српском полицијом?

Мистерија (наводног) Сандуловићевог нестанка држала је целе ноћи будног украјинског лобисту и прозападног опозиционара, адвоката Чедомира Стојковића, који је одмах окривио БИА и секирао се све док јутрос коначно није обелоданио вести да је политичар изузузетно близак с Аљбином Куртијем - освануо на ВМА.

"Након што је јуче одведен на непознато место од стране припадника безбедносне службе Србије Никола Сандуловић је јутрос освануо на ВМА! Управо сам се чуо са његовом супругом која ми је саопштила да је под стражом припадника полиције и обавештајне службе и да њу не пуштају да га види, нити јој говоре због чега је тамо и какво му је здравствено стање", пожалио се Стојковић, који је одмах пресудио да је Сандуловићев нестанак "жалостан показатељ политичких права у Србији и искрених намера режима Александра Вучића, који је свима нама из Србије добро познат".

Стојковић је претходно, синоћ, устврдио да су припадници БИА око 16 часова ухапсили Сандуловића, и то, како је ажурно прецизирао, "само један минут након што су режимски медији започели оркестрирану кампању мржње према њему због просте реченице изражавања саучешћа". Изражавајући "саучешће" иначе, Сандуловић је покушао да привуче пажњу прозападних медија, па је у својој објави означио редакцију Си-Ен-Ен-а.

Узнемирени адвокат закључио је да "власт хапси и малтретира свакога ко жели нормализацију на Балкану", а да "опозиција Србије ћути и ништа не говори о оваквим малтретирањима којима се спречава помирење на Балкану, јер им се Никола Сандуловић не допада".

"Власт у Србији не само да програмира мржњу међу Србима према Косову, већ и малтретира сваког ко ту мржњу жели да заустави", ламентовао је Стојковић, заборављајући да појасни како одавање поште оснивачу терористичке организације која је годинама злостављала и убијала Србе може да представља пут ка помирењу.

На Икс налогу Сандуловића појавила се и објава у којој се тврди да се политичар налази на одељењу неурохирургије.

"То би значило да криминална банда ове државе и даље жели да га убије. Отели су га из куће без иједног папира, решења, било чега. Срамота...Европа??? Породица нема никакве податке о здравственом стању нити се ико од лекара ВМА оглашава", наводи се у објави на Сандуловићевом налогу.

Ко је особа која са овог профила пише, не зна се, али се у претходним објавама које се тичу наводног Сандуловићевог нестанка, пратиоцима обраћала у женском роду.

Због нестанка Николе Сандуловића насекирала се и дописница "Кијев поста" Ивана Страднер.

"Ово је забрињавајуће. Наводно, српске обавештајне службе су кренуле на Вучићеву опозицију. Као што сам и раније рекла, Србија ће 2024. године постати или Белорусија или цивилизована европска земља. Влада Србије постаје све нервознија", закључила је Страднер, не понудивши, додуше, да преко својих веза са шефом једне америчке обавештајне службе "провери" шта се тачно десило Сандуловићу.

Српски опозиционар, за кога се Ивана Страднер сад овако забринула, међутим, толико је утицајан, па тиме и опасан по режим, да ниједном кад се кандидовао за било шта није успео да приђе ни близу цензусу.

Овај Куртијев пријатељ, ипак, вербално је много јачи него на делима. Вучића на свом Икс (Твитер) налогу редовно назива "терористичким вођом" и "ратним злочинцем одговорним за хиљаде убијених и несталих Албанаца, Муслимана и Хрвата", хвали се како прихвата "француско-немачки план за Косово" и тврди да једино он може да реши проблем јужне српске покрајине.

"За мене, као председника Републиканске странке, Косово је затворено питање од 1999. године, на трагичан начин за грађане Косова и којима Србија дугује велико извињење", говорио је раније Сандуловић.

Иначе, у Белој књизи МУП-а о организованом криминалу у Србији, Сандуловић је у време Зорана Ђинђића означен као као припадник Звездарског клана. Ухапшен је у акцији "Сабља", али његово име никада није уврштено у оптужницу.

У јавности су одјекнули и његови доживљаји из 2010. године, када је испод његовог аутомобила на паркингу у Земуну постављена експлозивна направа. Сандуловић је у експлозији тешко повређен, а медији су тада писали да је разлог за постављање бомбе био дугогодишњи сукоб једне криминалне групе и Сандуловића, везан је за нерешене имовинске односе, пре свега у вези са голубарством – хобијем у коме се изгледа могу обрнути огромне суме новца.

Сандуловић је 2014. године поново дошао у центар медијске пажње када је у амфитеатру Лондонске школе економије прекинуо предавање тадашњег премијера Александра Вучића, представљајући се као председник Републиканске странке и саветник Зорана Ђинђића, што је Вучић тада одбацио као неистину.

Довођен је и у везу са фалсификованим потписима на изборима, када је утврђено да је Јединствена руска партија предала 4.834 фалсификованих потписа, а за које се касније испоставило да их је, преко свог менаџера, прикупио Сандуловић. Он је то, међутим, касније демантовао.

Сандуловић је у доба пандемије корона вируса био хапшен због ширења лажних вести и ширења панике.

Највољенији је, међутим, међу србомрсцима попут на пример Вилијама Вокера, који је индиректно одговоран за бомбардовање Србије, јер је лажно оптужио Србе за "масакр" над цивилима у селу Рачак, где се заправо десио окршај албанских терориста и српских снага.

"Господине Вокер, почаствован сам! Прави сте дипломата са великим искуством. Много сам научио из наших сусрета. То је допринело мом политичком путу и односу према Америци", недавно је од срца захваљивао Сандуловић човеку кога називају и "Господин Покољ". У великом броју својих објава, па и у овој, Сандуловић иначе радо означава америчке безбедносне и обавештајне службе попут ФБИ и ЦИА. Можда би они могли да буду од помоћи у овом бизарном случају...

image