Србија и Балкан

Албански медији: Чедомир Стојковић брани ухапшене полицајце тзв. Косова; Стојковић демантује

Ако они не буду пуштени то ће значити да Србија крши Бриселски споразум, као и да нема намеру мира са "Косовом", поручио је Стојковић
Албански медији: Чедомир Стојковић брани ухапшене полицајце тзв. Косова;  Стојковић демантује© Amir Hamzagic/ATAImages

Српски адвокат Чедомир Стојковић преузео је одбрану тројице косовских полицајаца које су ухапсили српски специјалци, преноси "Кљан Косова". Он је оценио да та акција Србије представља кршење Бриселског споразума.

Стојковић је демантовао ту информацију, али је нагласио да ће "радо прихватити" ако га буду ангажовали.

Он истиче да Србија на основу Бриселског споразума третира Косовску полицију као легалну оружану силу.

Према његовим речима, чак и ако се било који припадник Косовске полиције затекне на територији Србије, не може да буде ухапшен ако не крши ниједан други закон.

"Дакле, ако се припадник те полиције нађе са оружјем на територији Србије без кршења других закона, он не може бити ухапшен, јер је његов статус за Србију исто толико легалан као и статус полиције Републике Србије. Ако Србија ради супротно, то значи да крши Бриселски споразум. А Србија ради управо супротно", нагласио је Стојковић.

Он је поручио да косовски полицајци морају бити пуштени, те да не постоји стварни законити основ њиховог задржавања.

"Ако не буду пуштени то ће значити да Србија крши Бриселски споразум али и да нема намеру мира са 'Косовом', закључио је Стојковић.

Осим тога, он је на Твитеру поделио бројеве Вишег јавног тужилаштва и Вишег суда у Краљеву и позвао новинаре да зову и да захтевају информације о ухапшеним косовским полицајцима, наводећи да им полицијско задржавање истиче данас у 12.38 часова, када морају или да буду пуштени на слободу или им мора бити одређен притвор од 30 дана.

"Ако их пусте, предлажем вам питање: 'зашто сте их онда уопште хапсили, уместо да их само отпратите назад на 'Косово'. Ако их не пусте, предлажем вам питање: 'да ли је то кршење Бриселског споразума'", написао је Стојковић.

Додао је и да, "каква год да је одлука поводом косовских полицајаца, њу је донео лично Александар Вучић, једнако како је донео лично и одлуку о њиховом хапшењу".

Током јучерашњег дана, генерални секретар Института за евроатлантску стратегију Бобан Богдановић саопштио је да је именован адвокат за тројицу полицајаца које су у среду киднаповале српске специјалне јединице.

Богдановић је рекао да је контакт адвоката тројице полицајаца проследио министру за повратак и заједнице Ненаду Рашићу.

Ко је адвокат Чедомир Стојковић?

Постао је познат широј јавности након почетка руско-украјинског сукоба, када је његова адвокатска канцеларија саопштила да је "самостално увела санкције Руској Федерацији" и позвао Србију на увођење санкција Русији.

Након протеста подршке Русији у Београду у марту 2022. године, његова канцеларија је поднела кривичне пријаве против свих учесника овог скупа.

У новембру 2022. године основао је Савез грађана "Група Октобар", а у саопштењу се наводи да је циљ организације борба против режима Владимира Путина у Србији. Стојковић координира "тимом за идентификацију Путинових агената у Републици Србији" и редовно ажурира и објављује списак људи за које, наравно без иједног доказа, тврди да су агенти Кремља.  

Присутан је на протестима опозиције, тражи улазак Србије у НАТО, увођење санкција Русији, истовремено жестоко подржавајући Украјину.

image