Србија и Балкан

Курти провоцира и на годишњицу бомбардовања: Порука Србији да се ОВК и "Косово" не могу победити

Курти је обишао Меморијални центар који су Албанци изградили у Глођану и назвали га "Мученици нације"
Курти провоцира и на годишњицу бомбардовања: Порука Србији да се ОВК и "Косово" не могу победити© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти Курти искористио је годишњицу НАТО агресије на Србију да каже како су породице Харадинај и Јашари имале непријатеља – Србију.

Курти је обишао Меморијални центар који су Албанци изградили у Глођану и назвали га "Мученици нације". 

"Жестока битка од 24. марта 1998. доказала је храброст и одлучност породице Харадинај и нашег народа на путу ослобођења. ОВК није поражена, 'Косово' није поражено. То је била порука коју је фашистичка Србија добила са куле Баћа Хиљми. Постављени на четири позиције, Хиљми Харадинај заједно са Мејремеом и Фрашером, Рамуш Харадинај заједно са Бујаром, Даут са Расимом и Кујтимом и Шкељзен са Енвером, спасили су кулу. Газменд Мехметај, Химе Харадинај и Агрон Мехметај убијени су истог дана, њихову жртву поштујемо и памтимо са највећим поштовањем", рекао је Курти.

Курти је рекао да "породица Харадинај добро зна вредност слободе" и додао да је то "породица палих бораца".

"Војска је неодвојиви део ове породице. Данас у нашој војсци имамо поручника Љуана Харадинаја, који марљиво и предано служи земљи у униформи КБС", рекао је Курти.

Албански терориста Адем Јашари био је вођа Ослободилачке војске Косова, који је те 1998. године у сукобу са српским полицијским снагама у Доњем Преказу жене и децу искористио као живи штит док се крио у кући.

По сведочењу генерала Братислава Диковића, рођени брат Јашарија - Хамза, хтео је да се преда и спаси свог сина, али Адем то није дозволио, већ је чак пуцао у свог братанца јер је почео да плаче.

Командант српске Жандармерије Горан Радосављевић испричао је како је Јашари био спреман да све чланове породице одведе у смрт, али је његова ћерка спасена јер су деца почела да трче према полицији.

image