Србија и Балкан

Запад прети да ће Србија платити, траже прекид преговора са ЕУ – све због Сандуловића

Лидер Републиканске странке се "појавио", али је према тврдњама адвоката Чедомира Стојковића сада ухапшен
Запад прети да ће Србија платити, траже прекид преговора са ЕУ – све због Сандуловића© Milos Tesic/ATAImagess

Твитер потрага за (наводно) несталим опозиционарем Николом Сандуловићем окончала се синоћ када је адвокат Чедомир Стојковић објавио фотографије на којима је лидер ванпарламентарне Републиканске странке на болничким носилима. Мистерија око његовог нестанка, међутим, није ни на корак ближе од разрешења, а у њено откривање укључио се и велики број званичника Запада који на одговорност позивају Србију и председника Александра Вучића.

Стојковић, наиме, тврди да је Сандуловић у таквом стању због тога што га је у згради БИА претукло 15 особа, међу којима је он, наводно препознао и некадашњег лидера Српске листе Милана Радојичића. Ћерка председника српских републиканаца Клара Сандуловић у разговору за "Слободну Далмацију" дала је нешто другачију верзију догађаја према којој је њен отац, који је после свега остао непокретан, "отрован војним нервним отровом".

Адвокат познат по томе што је његова канцеларија увела санкције Русији известио је и да је Сандуловићева кућа претресена, а налог је, како наводи, издат због сумње да је Сандуловић "извршио кривично дело изазивања националне мржње" полажући цвеће на гроб терористе Адама Јашарија на Космету.

У низу твитова које је Стојковић објавио на ову тему објављен је и документ за који се тврди да је наредба Вишег јавног тужиоца у Нишу да се Сандуловић ухапси, а на свом налогу, адвокат је поделио и снимак који, како наводи, приказује тренутак када је лидер Републиканске странке ухапшен у Ургентном центру и одведен у Централни затвор.

Наводни филмски заплет, у коме се нашао Сандуловић, није први трилер који се везује за његово име, будући да је овај политичар, више него по политичким успесима, познат по тврдњи да је држава покушала да га отрује када је током пандемије вируса корона хапшен због ширења лажних вести и панике.

Без обзира на то што се све "информације" о Сандуловићевом нестанку заснивају само на изјавама једног човека, Чедомира Стојковића, познатог по својим антирежимским ставовима, те да нема никаквих званичних саопштења о привођењу или задржавању лидера Републиканске странке, велики број западних званичника пожурио је да, као и у случају Бањске, без икаквих доказа "пресуди" да је за све крива држава.

"Веома сам забринута за безбедност и здравље Николе Сандуловића након извештаја да су га злостављале српске обавештајне службе. Многе неправилности уочене на српским изборима имале су за резултат само најблаже изразе пролазне забринутости из Велике Британије, САД и ЕУ", пожалила се европарламентарка Алиша Кернс, позната по, како се доказало, лажним оптужбама да је СПЦ умешана у шверцовање оружја на Косову и Метохији.

Њена колегиница, аустријска званичница Кети Шенебергер, иначе чланица мреже регионалних локалних саветника ЕУ која је недавно подржала протесте прозападне опозиције у Београду, позвала је да се огласе шеф Европске дипломатије Жозеп Борељ и специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

"Још увек спавате? Пробудите се и будите активни. Коначно зауставите вашег пријатеља Вучића. Бићете одговорни за сав хаос и катастрофу коју изазива Вучићев режим, ако коначно не престанете да га подржавате. Радите свој посао у интересу демократије и наших европских вредности или одмах поднесите оставку", била је оштра Шенебергерова.

Званичница Европског парламента Фредерика Волк, позната по својим критикама на рачун српских медија који не признају да се у Сребреници десио геноцид, али и по свом нервирању због тога што је у финалу Дејвис купа српску репрезентацију пратила песма "Весели се српски роде", сада је била још нервознија.

"Српска влада мора платити за ово. Сандуловић је наводно парализован, има бројне озледе и повреде које сугеришу да је био претучен. Где је ЕУ, где је Америка", питала се Волкова.

Она је касније додала да је "апсолутно неоправдано то што је српска влада урадила опозиционом лидеру", и затражила обустављаље преговора о уласку у ЕУ за Србију.

Аустријски економиста Гунтер Фелингер, кога су Срби упознали када је затражио рушење споменика малој Милици Ракић и уместо њега подизање обележја Медлин Олбрајт, у страху је да је сада он на мети.

Он је, наиме, објавио поруке за које тврди да су наводно упозорења да би он "могао да буде следећи". Да ли би то требало да схвати и као претњу, пита се он, објављујући успут текст једног српског таблоида са насловом "Три карте за Лазу: Сандуловић, Фелингер и Богдановић раде за Куртија и лажну државу", који он, очигледно, види као "најаву" за ово што се дешава.

"Србија као у Стаљиново време покушава да ућутка лидере опозиције смештајући их у војне болнице. Жозеп Борељ подржава убилачки режим Александра Вучића", написао је на свом икс налогу Фелингер.

А, где су Фелингер и Сандуловић ту је и Курти, који је, такође, забринут за свог пријатеља.

"Дубоко сам забринут због извештаја у којима се наводи да је српски опозициони лидер Никола Сандуловић парализован након што га је премлатила српска тајна служба. Ово је уследило након његовог извињења за злочине које је Србија починила током геноцидне кампање на Косову. Ова неизрецива бруталност представља данак који Влада Србије намеће сопственим грађанима јер се усуђују да признају истину и траже помирење. То, такође, представља озбиљно кршење Европске конвенције о људским правима и путиновски напад на оне који одбијају да учествују у порицању геноцида", рекао је Курти.

Српски опозиционар, за кога се сви ови званичници секирају, по свему судећи, познатији је на Западу него у Србији.

И летимичним погледом на његову политичку каријеру, јасно је колика опасност режиму прети од Сандуловића, будући да он, иако му је партија званично регистрована као странка мађарске националне мањине, ниједном још није успео да уђе у парламент, иако му за то није потребно чак ни да пређе цензус.

Наиме, за мањинске партије у Србији важи такозвани природни праг – који се рачуна тако што се број важећих гласова подели са бројем посланика. У преводу, на три и по милиона гласача, партију је потребно да подржи свега око 15.000 гласача.

Сандуловић још ниједном није успео да "добаци" ни до половине потребних гласова.

На парламентарним изборима 2016. године његова партија завршила је са свега 4.522 гласа, односно 0,12 одсто подршке, док је на београдским изборима у 2018. године Сандуловић имао свега 1.108 гласова. Ако узмемо у обзир да једна од највећих стамбених згада у Београду, популарна "Ламела" у Блоку 21 има око 3.500 житеља – јасно је да Сандуловић не би могао ни да буде претња председнику тамошње стамбене заједнице.

Штавише, нејасно је да ли западни пријатељи Сандуловића уопште и знају да он на најновијим изборима 17. децембра није ни наступио.

Спречили су га, како је рекао на једној од конференција за штампу Републиканске странке, између осталог "малтретирање и понижавање нотара".

Сандуловић не само да није учествовао на овим изборима него и на претходним – 2022. године, па ни на оним пре њих – 2020. И једне и друге је, како је тврдио, "бојкотовао".

image