Србија и Балкан

Где и у које тачно време почиње снег у Србији: Температуре одлазе у минус, забелеће се и Београд

У уторак у свим пределима снег, а у већини делова земље очекује се и ледени дан
Где и у које тачно време почиње снег у Србији: Температуре одлазе у минус, забелеће се и Београд© AP Photo/Charles Krupa/Tanjug

Температуре, које су све до данас износиле и до 10-15 степени више од просека за ово доба године, преполовиће се након Божића.

Снажни циклон под којим се Србија налази овог викенда, замениће захлађење које је за ноћас најавио РХМЗ.

Овај циклон данас се налази над нашим подручјем и доноси нам облачно, али и даље натпросечно топло време са кишом и пљусковима.

Киша пада и на планинама и како ноћ наступа, лагано се претвара у снежни покривач.

Слични услови наступиће и у равнијим пределима, па ће тако током следеће седмице максималне температуре бити у складу са календаром и око просечних вредности, понегде и који степен испод.

Међутим, хладнији талас није ни налик оном са севера и истока Европе.

Температура по градовима

Ваздушни притисак је знатно испод нормале. Температуре се крећу од 8 до 12 степени целзијуса, док је у Београду је 10 степени. Златибор и Сјеница мере 5 степени, а Копаоник 1 степен. Ускоро се очекује и захлађење.

У Србији ће током целог данашњег дана бити облачно са кишом и пљусковима, на вишим планинама са снегом.

Дуваће источни, југоисточни и североисточни ветар, а облаци и киша стизаће управо из овог квадранта.

Према крају дана и вечери киша ће прећи у снег на свим планинама.

У току вечери киша ће прећи у снег и у нижим пределима на западу Србије, око 22-23 сата и у свим нижим пределима западне Србије и у Бачкој, око поноћи у већем делу Војводине, а другој половини ноћи у свим северним и централним пределима Србије, уз пад температуре на нулу и почеће да се формира снежни покривач, а ветар ће бити у скретању на појачан северни и северозападни, пише "Телеграф".

Циклон над Србијом налазиће се и почетком следеће седмице, али ће се током понедељка и уторка својим центром померати ка истоку, односно ка Црном мору и тако у виду северног струјања омогућити продор хладној ваздушној маси до нашег подручја.

Понедељак доноси дебљи снежни покривач

У понедељак у Србији облачно и хладно са снегом, уз даље повећање снежног покривача. Температуре ће се кретати углавном од -2 до 1 степен.

На југу и на крајњем југоистоку Србије и у Неготинској Крајини биће топлије, повремено са кишом и суснежицом, уз температуре од 3 до 7 степени.

Овај део Србије биће и током понедељка у топлијем сектору циклона и зато због кише неће доћи до формирања снежног покривача, док се на планинама очекује снег.

У уторак у свим пределима снег, а у већини предела очекује се и ледени дан. Максимална температура кретаће се од -3 до 1 степен.

Када је реч о снежном покривачу, у већини предела формираће се снежни покривач од 1 до 10 центиметара, у западним и централним пределима и на ширем подручју Београда од 10 до 15 центиметара, локално и више, а на планинама од 20 до 30 центиметара.

У уторак увече у већини предела снег ће слабити, током ноћи и престати.

Већ у среду циклон ће бити над Црним морем, а у Србији се очекује стабилизација времена и осетнији пораст ваздушног притиска, због све јачег утицаја антициклона са запада Европе и Атлантика.

Према временској прогнози, од среде до краја следеће седмице у Србији ће бити суво и углавном ведро, ујутро уз маглу и уз мраз, понегде и јак.

Јутарња температура биће од -8 до -2 степени, локално испод -10 степени, а максимална дневна око нуле, потом на самом крају седмице у благом порасту, уз вредности од 0 до 5 степени.

Око 15. јануара очекује се мање отопљење, али и наоблачење са падавинама.

Потом ће бити мало хладније, али без јачег захлађења и уз честе падавине у облику кише, суснежице и снега, а такво време биће у потпуности са календаром и нашим просечним зимама.

image