Србија и Балкан

Стижу ли поплаве из Немачке и Словеније у Србију? РТ Балкан истражује стање на рекама

Сутра ће врх таласа бити код Београда, код Небојшине куле на Калемегдану и насељу Партизан код Аде Циганлије
Стижу ли поплаве из Немачке и Словеније у Србију? РТ Балкан истражује стање на рекама© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Топљење снега са горњег тока Дунава, односно из јужне Немачке, Аустрије, Словачке, Чешке и западног дела Мађарске, данас је проузроковао преливање реке код Новог Сада, а врх таласа од редовне одбране од поплаве сутра се очекује и у Београду.

Хидролог Дејан Владиковић из Републичког хидрометеоролошког завода Србије за РТ Балкан каже да су у питању велики приливи воде због обилних киша и снежних падавина, што је довело и до значајног таласа код нас.

"Код Новог Сада су на пар станица проглашене мере првог степена редовне одбране од поплава, код Бездана, Апатина, Богојева, Бачке Паланке, Новог Сада, Сланкамена и Титела на ушћу Тисе у Дунав. Уочене су слабе тачке код насеља Рибарско насеље и Камењар у Новом Саду, јер су то ниже локације и ту је увек напето кад су мало више воде", наводи хидролог.

Сутра ће врх таласа бити код Београда, код Небојшине куле на Калемегдану и насељу Партизан код Аде Циганлије, открива наш саговорник.

"Ванредне одбране за сада неће бити проглашене нигде. Ту се јављају потребе за испумпавањем воде, насипима и слично", наглашава и додаје: "На Сави ћемо због киша у Словенији, код Карловца и Горског котара имати нови, много мањи талас у односу на оне из новембра и децембра, јер ће Дунав примити сав вишак воде. Тај микроталас следи и код нас".

Ове падавине су мале, па неће значајно утицати на стање на нашим аутохтоним рекама, каже Владиковић. 

"За Божић ће бити кише, која ће 8. и 9. јануара прећи у суснежицу и снег. Тада ћемо имати нешто хладније време које приличи календару. Такво време ће донети увећање снежног покривача, у градовима неће бити већих хидролошких потешкоћа, можда крајем фебруара или на пролеће, ако у пар наврата дође до наглих продора снега и кише, али о том-потом", закључује наш саговорник.

Из РХМЗ дали су изгледе о стању вода на великим рекама за наредне дане.

"Водостај Дунава је у мањем опадању и стагнацији до Богојева, низводно у мањем порасту са тенденцијом опадања наредна четири дана. Водостај Тисе је у мањем порасту са тенденцијом мањег опадања наредна четири дана. Водостај Саве је у мањем опадању са тенденцијом стагнације и мањег пораста наредна три дана.
Водостај Велике Мораве је у стагнацији са тенденцијом стагнације и мањег колебања наредна три дана", наводи се.

image