Србија и Балкан

Хрватски лицемери: Објавили рат српском турбофолку, а славе уз њега (ВИДЕО)

Опозициони Домовински покрет Сплитско-далматинске жупаније решио је да у оквиру предизборне кампање, која званично још није ни почела, "српске цајке" отера у прошлост, односно стане на крај свим гостовањима фолк звезда из региона у Хрватској
Хрватски лицемери: Објавили рат српском турбофолку, а славе уз њега (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Soeren Stache/dpa-Zentralbild/ZB

Док се опозициони Домовински покрет на челу с Иваном Пенавом свим снагама упире да заштити Хрватску од "културне колонизације" и угрожавања које прети од српских турбофолк певача, али и "источног мелоса" у целини, све је више доказа да су управо челници тог покрета и њихови страначки кадрови на терену прави обожаваоци те музике, пише данас хрватски портал Телеграм.

Телеграм је пре пар дана подсетио да је још крајем августа 2021. објављен снимак тадашњег в.д. председника Домовинског покрета, а данас заменика председника и саборског посланика Марија Радића како на прослави рођендана тајкуна Владе Чуљка, званог Владо Цитроен, ужива у жестоком турбофолку.

У мају прошле године Телеграм је објавио и да се у вуковарском кафићу Донау изграђеном новцем из градског буџета, за шта је потрошено 320.772 евра, навелико оре "цајке", како Хрвати називају српску фолк музику. Један читалац им је, кажу, доставио снимак на којем група младих људи, с рукама подигнутим у ваздух, весело цупка уз песму Лепе Брене "Југословенка".

Када су, кажу, градоначелника Вуковара и шефа Домовинског покрета Пенаву питали како објашњава да је потрошио више од 320.000 евра јавног новца да би у кафићу трештао турбофолк, он је одговорио да је особа са снимка која се види у првом плану "вероватно одрасла у амбијенту неславно пропале државе” те да ”није она за то крива".

Телеграм је, међутим, пронашао још један доказ који сведочи како је "источни мелос" против којег се жестоко бори Домовински покрет, итекако драг и срцу прирастао члановима Пенавине странке. У Великој Горици, на пример, на власти је коалиција ХДЗ-а и Домовинског покрета која је средином јуна 2021, непосредно након последњих локалних избора, објављена и образложена програмском сарадњом у градском већу Града Велике Горице. Само годину дана откако су ХДЗ и Домовински покрет на власти у Великој Горици, у јуну 2022. у тај град стиже источни мелос.

На концерту у тамошњем Спортско рекреативном центру наступио је Мирослав Илић, један од најпознатијих певача народне музике из Србије, што је, кажу, изазвало жестоку реакцију тамошњег ХСП-а који се јавности обратио саопштењем и захтевом за отказивањем. Портал narod.hr чији је издавач удружење "У име обитељи", блиском Жељки Маркић, такође се згрозио над "продором источног мелоса у Великој Горици", надомак Загреба.

Устврдивши да је Илић "извођач тзв. народне и фолк музике", написали су: "Срамотно је ћутање хрватских медија о овом скандалозном наступу Мирослава Илића, о величању великосрпства и певању у част једног од највећих ратних злочинаца 20. века (Драже Михаиловића). Лично ако се зна да део хрватских медија већ годинама системски, агресивно и хушкачки прогони хрватског бранитеља и певача Марка Перковића Томпсона".

Занимљиво, пише Телеграм, Домовински покрет, који сада објављује џихад српском турбофолку, тада није рекао ни речи, као ни њихов коалициони партнер ХДЗ, с којим су на власти у Великој Горици.

"Штавише, Град Велика Горица био је један од покровитеља фудбалског турнира и концерта на којем је наступио краљ источног мелоса, Мирослав Илић", наводи портал.

image