Србија и Балкан

Милановић: "За дом спремни" и "Слава Украјини" поклич најрадикалнијих шовиниста

То не желим слушати у Хрватској, а то што су се неки лидери навукли на то, не занима ме, рекао је хрватски председник
Милановић: "За дом спремни" и "Слава Украјини" поклич најрадикалнијих шовинистаGetty © Dean Mouhtaropoulos

Пoсле јучерашњег бојкота председника Хрватске Зорана Милановића да учествује у манифестацији обележавања Дана државности, уз коментар да је то празник који је ХДЗ изгласао самом себи, данас се осврнуо на покличе "Слава Украјини" и "За дом спремни".

Он је подвукао да су за њега оба поздрава део идеологије најрадикалнијих шовиниста.

"Мучим се као Исус да ставимо покличе попут 'За дом спремни' са стране. Ако ниси схватио, не могу те преваспитати. Но између 'За дом спремни' и 'Слава Украјини' нема разлике. То је поклич најрадикалнијих шовиниста западне Украјине који су радили с нацистима и побили хиљаде Јевреја, Пољака… То не желим слушати у Хрватској. То што су се неки лидери навукли на то, не занима ме. Нека измисле другачији поздрав. Нека макну и Русију и Украјину. Кијев је далеко, Москва још даље", поручио је шеф хрватске државе.

Поводом коришћења поздрава ЗДС у Хрватској, рекао је да је на то поентирао у вуше наврата.

"Не могу то радити унедоглед. То нам прави штету. Комеморација у Блајбургу - ако то некима у Хрватској нешто значи, ако је тамо страдао неко драг, недужан, постоји доста начина за комеморацију. То је понижавајуће за Хрватску. Да нисмо испровоцирали Аустријанце, могло је и даље бити у Аустрији. То је борба против тлачитеља, тирана из Његошеве строфе… За неколико дана ће бити годишњица битке на Сутјесци где је погинуло стотине Далматинаца. Мени је то антифашизам". подвукао је Милановић.

image