Србија и Балкан

Гујон: Приштинским властима смета што ширимо реалну слику о хуманитарној катастрофи на КиМ

Директор управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону истакао је да француска хуманитарна организација већ 19 година пружа руку солидарности сваком Србину на Космету
Гујон: Приштинским властима смета што ширимо реалну слику о хуманитарној катастрофи на КиМ© FOTO TANJUG/ SOLIDARNOST ZA KOSOVO/ MILETA VUKIĆEVIĆ, fotografija niske rezolucije/ nr

Традиционални Божићни конвој француске хуманитарне организације "Солидарност за Косово", испред које стоји директор управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, поделио је десет тона хуманитарне помоћи на Космету.

Француски хуманитарци кренули су од Грачанице а завршили у Новом Брду – посетили су 18 села у Косовском поморављу, Новобрдском крају, као и у Метохији и у централном делу КиМ.

Волонтери из Француске ишли су од села до села, делили помоћ, шпорете на дрва, на струју, гардеробу. Све што су прикупиле француске фирме допремљено је тамо где је помоћ најпотребнија, истакао је Арно Гујон за РТС.

"Оно што је било потребније и оно што пружамо већ 19 година и сваке године идемо за време празника, то је да пружимо руку солидарности. Да пружимо моралну подршку сваком Србину, детету и сваком човеку који живи на КиМ, да им покажемо да има људи у свету који мисле на њих, и који ће говорити о њиховом положају", нагласио је Гујон.

Подсетивши да је већ пет година од када су му приштинске власти забраниле улазак на КиМ, Арно Гујон је рекао да су од тада и многи други хуманитарци забрањени.

"Верујем да приштинским властима, поред хуманитарне помоћи у енклавама на Косову и Метохији, смета и то што у западним медијима приказујемо истину и реалну слику о хуманитарној катастрофи, о томе да почетком 21. века у Европи има људи, има деце који живе у гетима", нагласио је Гујон. 

Хуманитарна организација "Солидарност за Косово" у Француској има 12.000 донатора, а током прошле године реализовали су бројне пројекте. Помогли су изградњу неколико фарми, делили су стоку, козе, краве, овце, породицама које се баве сточарством, али и стакленике и пластенике. 

Помоћ настављају да пружају и у овој години. Након пролећних пољопривредних пројеката, најавили су и наставак реновирања школа преко лета, али и одлазак малишана с КиМ на море.

"На нама је да их не напустимо и на нама је да увек идемо напред и да наставимо", поручио је Арно Гујон.

image
VV inauguration
banner