Србија и Балкан

Арно Гујон: Омладински кампови за дијаспору - да деца осете да им је и Србија кућа

Намеравамо да организујемо сваке године ове кампове, с циљем да свако српско дете, рођено у региону, има прилику да, макар једном, борави у Београду и Србији
Арно Гујон: Омладински кампови за дијаспору - да деца осете да им је и Србија кућа© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Директор Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону Арно Гујон рекао је да омладински кампови за дијаспору и Србе у региону које организује, омогућавају да се матица повеже са српском децом, "да она већ у раном детињству осете и виде да је Србија такође и њихова кућа и да су овде своји на своме". 

"То никада неће заборавити. Остаће им успомене за цео живот. И, то је један од наших циљева", рекао је он за Вечерње новости.

Нада се да ће нека од ове деце, можда, после ове посете, пожелети да се, када одрасту, и врате у земљу предака.

"Управа је организовала шест летњих кампова, с укупно 800 деце, из Хрватске, Црне Горе, Северне Македоније, БиХ и Румуније. Издвојили смо у те намене 27 милиона динара. Имали смо ту идеју још раније, да им организујемо боравак у Београду на шест дана. Приметио сам, када сам путовао по региону, да многа српска деца нису била у Србији, или су била само накратко. А сви воле Србију и носе је у срцу. Прате шта се дешава овде и имају жељу да посете Београд. Али, раније нисмо имали буџет за то", открио је он.

Додао је да је за ову годину, председник Александар Вучић предложио да Управа добије три пута већи буџет за регион.

"Веома сам му захвалан јер без њега не бисмо могли да покренемо овај пројекат, за који желимо да постане традиција, као и за остале пројекте из области културе и образовања. Намеравамо да организујемо сваке године ове кампове, с циљем да свако српско дете, рођено у региону, има прилику да, макар једном, борави у Београду и Србији", поновио је Гујон.

Нагласио је да су од средине јула код нас боравили малишани из Северне Македоније, из Хрватске, Црне Горе, Федерације БиХ.

"Следеће седмице нам долазе деца из Румуније. Деца су узраста од 12 до 18 година, а избор је извршен у сарадњи с кровним организацијама Срба из региона", рекао је директор Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону.

Подвукао је да се на овај начин, али и повратком гастарбајтера преко лета у родну груду, враћа живот у српска села и да се везе између дијаспоре и Србије још више учвршћују. 

"Утисак им је сјајан. Сведочимо о томе колико им Србија недостаје и колику љубав имају према њој.  Од септембра крећу нове активности у дијаспори, од почетка рада нових допунских школа, преко самоодрживих пројеката у региону до фолклорних удружења", објаснио је Арно Гујон.

image
VV inauguration
banner